Dodik na proslavi

Patrijarh srpski Irinej: Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj su jedinstven narod

Patrijarh srpski, koji je večeras sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao nalaganju Badnjaka na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu
Vijesti / Flash | 06. 01. 2020. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je večeras da Srbi moraju imati čvrstu vjeru i moliti se Bogu za jedinstvo, te da se ne dijele i ne svađaju nego da slave jednog istog Gospoda Spasitelja.

Patrijarh srpski, koji je večeras sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao nalaganju Badnjaka na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu, u obraćanju vjernicima poželio je da jedinstvo srpskog naroda bude trajno i da Srbi žive u ljubavi, poštujući i pomažući jedni druge, prenosi Srna.

Patrijarh Irinej je posebne čestitke uputio Republici Srpskoj uz zahvalnost Dodiku, koji se, kako je rekao, udostojio da sa svećenstvom zajedno proslavi i dočeka Badnji dan kao dan uoći velikog blagdana Kristovog rođenja.

"Da prenese pozdrave našem dragom narodu u Republici Srpskoj i da kaže da mi svi dišemo jednim duhom i živimo jednom željom da budemo jedno - jedinstveni i da kao takvi, kao narod Božji, kao narod Svetoga Save da proslavimo Gospoda svoga, da bi nas Gospod i sačuvao i proslavio u ovome svetu i životu", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je naglasio da su Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj jedinstven narod.

"Sve nam je zajedničko. To bih želio da bude i sa našom bratskom Crnom Gorom, u kojoj, na našu veliku radost ovih dana, narod pokazuje u najvećoj mjeri da je srpskog porekla, da čuva svoju srpsku pravoslavnu vjeru i da tako pokazuje jedinstvo sa srpstvom, kako u domovinu tako i onima koji su van domovine", rekao je patrijarh.

On je poželio da s Badnjakom u domove pravoslavnih Srba i njihove duše ma gdje živjeli uđe sam Gospod i da ih vjera i jedinstvo osnaži i očuva, jer je to smisao i simbol Božića.

"Moramo se Bogu moliti i činiti sve da on pokaže ljubav svoju i blagoslov i na našem narodu. Da se pomolimo Gospodu da se ne dijelimo, da se ne svađamo nego da slavimo jednog istog Gospoda Spasitelja. To Vam želi crkva naša, a to želimo i svi mi koji smo članovi jedne Svete pravoslavne i saborne crkve", rekao je patrijarh Irinej.

On je poželio da s badnjakom Gospod uđe u domove cijelog srpskog naroda i da donese blagoslov i blagodat bez koga je prazan ljudski život.

"Sretan Badnji dan i blagoslov na Vama i cijelom narodu srpskom", poručio je poglavar SPC. 

Kopirati
Drag cursor here to close