Dan Europe

Partizansko groblje u bojama Europske unije

Šotrić je posebno naglasio da je ovo prije svega dan obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Europi i da se ne radi o ponovnom otvaranju Partizanskog groblja.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2018. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Odbora za potporu obnove kompleksa Partizanskoga groblja poručili su u utorak kako je njihova uloga završena kada je u pitanju projekt obnove tog spomen-obilježja te kako se treba otvoriti pitanje tko će preuzeti trajnu brigu za njegovo održavanje.

Predsjednik udruge Mostarski krug Alija Behram, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir, jedne od ključnih institucije u pokretanju projekta obnove Partizanskog groblja, kazao je kako je Vlada Federacije BiH po zakonu ovlaštena i za arhitektonske i građevinske zahvate, kao i prezentaciju i obnovu nacionalnih spomenika.

Najvažnija stvar je, po njegovim riječima, što je civilni sektor pokrenuo obnovu spomenika, čime je stvorena klima u Mostaru, Federaciji BiH i državi BiH da se Partizansko groblje vrati u ruke onih koji su zaduženi za njegovu zaštitu.

''Imali smo u studenom prošle godine posjetu premijera Zvizdića i Novalića spomeniku, koji su tada kazali da je civilizacijska vrijednost obnova jednog takvog objekta te su pružili punu potporu njegovoj obnovi. Šest mjeseci kasnije vidimo da je to ispunjeno'', naglasio je Behram na konferenciji za novinare u utorak u Mostaru.

Dodao je kako bi Grad Mostar, Agencija Stari grad, Ministarstvo turizma i okoliša i Zavod za zaštitu spomenika kulture trebali postići dogovor o njegovom održavanju koji bi bio prihvatljiv za sve strane.

''Partizansko groblje je u ključnim fazama obnove završeno. 'Kaldrmisan' je prostor oko spomenika, svi grafiti su izbrisani, 12 rasvjetnih tijela je instalirano, postavljene dvije sigurnosne kućice, 46 kvadrata ograde vraćeno na mjesto, a 150 od 350 kamenih ploča s imenima poginulih partizana i antifašista je ponovno vraćeno i obnovljeno'', podsjetio je Behram.

On je najavio da će Partizansko groblje u srijedu, 9. svibnja, na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, posjetiti premijer FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni i državni ministri te brojni veleposlanici.

Predsjednik Odbora za potporu obnove kompleksa Partizanskog groblja Sergej Šotrić, koji je ovu dužnost preuzeo prije nekoliko mjeseci, kazao je kako je želja Odbora da se prestane s ideologiziranjem ili politiziranjem bilo kojeg spomenika u Mostaru.

''Naše je mišljenje da se svi spomenici trebaju uključiti u turističku ponudu grada i da oni zažive, budući sami sebi ne znače ništa'', poručio je Šotrić. Sutra će se, u okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, Partizansko groblje osvijetliti bojama Europske unije, što će, po njegovim riječima, biti začetak tradicije.

Šotrić je naglasio kako se sutrašnjom svečanošću ne otvara spomenik, nego se tradicionalno slavi Dan Europe što korespondira s naporima države da se približi europskim integracijama.

''Na cijelom Partizanskom groblju nema nijednog ideološkog obilježja, on treba biti otvoren svima. Sam je njegov autor, legendarni Bogdan Bogdanović, kazao kako spomenik gleda prema gradu, a grad prema spomeniku'', podsjetio je Šotrić.

Predložio je da Grad Mostar osnuje novi odbor za trajnu zaštitu u koji će biti uključeni mladi ljudi od struke, koji će spomenik razvijati u turističkom i kulturnom smislu.

Akademski kipar i član Odbora za obnovu Florijan Mićković naveo je da je imao sreću upoznati Bogdanovića, ističući i da je Partizansko spomen groblje - kiparsko i arhitektonsko remek djelo.

Partizansko spomen-obilježje podignuto je borcima antifašističkog rata. Projekt je uradio Bogdan Bogdanović 1959. godine, a sama izgradnja kompleksa završena je 1965.

Partizansko spomen-obilježje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close