kriza na čekanju

Parlamentarci na odmoru: Selo gori a baba se češlja

Vijesti / Flash | 09. 07. 2016. u 06:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domovi Parlamenta FBiH održat će sjednice u ovom mjesecu nakon čega slijedi kolektivni godišnji odmor u kolovozu, čime se nastavlja praksa pauziranja od bar mjesec dana, mada i sada postoji potreba za stalnim zasjedanjima, smatraju analitičari.

Ista situacija sa kolektivnim odmaranjem je uglavnom prisutna i u županijskim skupštinama. Neki od parlamentaraca se pravdaju takvom ranijom praksom, a neki kažu da realno i nemaju posla s obzirom na mali broj akata koji im šalje Vlada FBiH, koja će opet, za razliku od njih, raditi i ministri neće imati kolektivni godišnji odmor.

Politički analitičar Žarko Papić istaknuo je da FBiH ne može sebi priuštiti nikakvo pauziranje te da je situacija toliko teška da bi dužnosnicima trebalo zabraniti godišnji odmor. Lejla Deronja-Suljić iz nevladine organizacije "Centri civilnih inicijativa", koja prati rad Parlamenta FBiH, istaknula je da je i sadašnja dinamika po kojoj se zasijeda jednom do dva puta mjesečno nedovoljna, a najveći postotak zastupnika i na razini FBiH i županij su upravo oni koji su tu profesionalno angažoirani. Naglasila je da je obaveza toliko da ih ne bi stigli sve obaviti čak i da se svaki dan radi, te da postoji potreba da se ne ide na pauzu zbog problema s aranžmanom sa MMF-om, ali i reformskih koraka koje treba ispuniti.

"Godinama smo poticali to pitanje i dobijali odgovor da je kolovoz vrijeme kolektivnog odmora za zaposlenike, osobe koje servisiraju rad Parlamenta. Godišnji odmor bi se mogao rasporediti tako da ne idu svi odjednom. Rad bi trebo biti u kontinuitetu. Možda bi se moglo i prihvatiti to pauziranje da je veći intenzitet zasjedanja preostalih 11 mjeseci", kazala je Deronja-Suljićev. dodavši da je odmaranje, čini se, praksa na svim razinama, a da ih u nekim institucijama nema ni od polovice srpnja.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH sjednicu će održati idućeg tjedna, a vrlo je moguće da bude održana još jedna, 26. i 27. srpnja. Potom slijedi pauza.

"Kada se ode na pauzu, zastupnicima se kaže da budu spremni ako bude potrebe za zasjedanjem u kolovozu. U rujnu ne bi trebalo biti pauze. On je radni", kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Vesna Švancer, dopredsjedavajuća ovog doma, dodala je da će za rujan vidjeti i da će sve biti dogovoreno na kolegiju idućeg tjedna.

"Od Vlade FBiH svakako nema mnogo zakonskih i podzakonskih akata koje bi trebalo da razmatra Parlament. Vlada ne šalje materijal, umjesto da zaguši Parlament. Realno nema posla, osim onoga što zastupnici i klubovi daju u proceduru", ustvrdio je Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP-a. Dom naroda Parlamenat FBiH trebalo bi sjednicu održati 21. srpnja i onda, kažu, kao i svake godine, slijedi kolektivni godišnji odmor. Asja Čengić, glasnogovornik Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, rekla je da će Vlada normalno raditi i neće imati kolektivni godišnji odmor, te će se ministri mijenjati na odmoru kako bi uvijek bilo kvoruma. U Vladi su kazali da uvijek ima materijala koji se šalju u parlamentarnu proceduru, te će se samo na idućoj sjednici Zastupničkog doma naći devet zakona iz Vlade.

Da će biti na odmoru u kolovozi, kazali su i u skupštinama Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanske županije, gdje su dodali da se svi uglavnom rukovode time da idu na odmor kada i Parlament FBiH, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close