Ustaška imena

Parlament naredio Bešliću da mijenja nazive ulica u Mostaru

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Inicijative koja podrazumijeva hitnu i konkretnu aktivnost gradonačelnika Ljube Bešlića i lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru s ciljem trajnog ukidanja imena ulica koje nose nazive ustaških dužnosnika izglasan je danas u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je priopćeno iz SDP-a BiH, zastupnici su u okviru 16. tačke dnevnog reda glasovali o Inicijativi zastupnika Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških dužnosnika - Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

SDP BiH je nakon sjednice priopćio kako ''javno poziva aktualnog gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da u najkraćem roku, bez odlaganja, uvjetovanja i opstruiranja ispoštuje usvojenu odluku najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Herecegovine''.

''Pri tome, gradonačelnika Mostara pozivamo da u predstojećem neodložnom realiziranju ove odluke prestane iznositi netočne i nepotpune informacije, a pogotovo da ne daje sebi za pravo da izjednačava povijesnu ulogu Titovih antifašista s Pavelićevim fašistima i zločincima. Titovi antifašisti su planetarno dokazani i priznati saveznici svjetske antifašističke koalicije i njihove zasluge u borbi za antifašizam i obnovu bosanskohercegovačke državnosti niko i nikada neće moći osporiti'', navodi se iz SDP-a, koji ističe kako su protiv ove Inicijative glasovali zastupnici HDZ-a BiH, te da su zastupnici SDS-a bili suzdržani.

''Usvajanjem ove inicijative, prvi puta nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pobijedio je antifašizam. Parlament je odlučio da ustaškim fašistima i zločincima nije mjesto na tablama ulica Mostara. Mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima zločinačke ustaške ideologije'', naveo je SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close