Europa o BiH

Parlament EU usvojio rezoluciju povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 13:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament usvojio je danas rezoluciju povodom 20. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dvadeset godina nakon potpisa na Daytonski mirovni sporazum Europski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim europskim aspiracijama.

Zato se ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države.Od 606 zastupnika Europskog parlamenta, 525 glasovalo je “za”, 42 “protiv” , a 39 zastupnika bilo je “suzdržano.”

Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana Bosne i Hercegovine, trebala i snažno da zagovara uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak.

20. obljetnica Daytonskog sporazuma

U svom sam govoru povodom 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma istaknula kako svi koji zagovaraju nadogradnju sporazuma moraju biti svjesni da se ona već dogodila, i to u nekoliko navrata kad su razni visoki predstavnici bez ikakvog demokratskog legitimiteta mijenjali izvorni sporazum. Nažalost, promjene su gotovo u pravilu išle na štetu Hrvata, a Republika Hrvatska je šutjela.

Posted by Ruža Tomašić on Wednesday, December 16, 2015
Kopirati
Drag cursor here to close