VSTVBiH

Parlament bi uništio neovisnost pravosuđa

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milan Tegeltija ponovio je stav kako se imenovanje sudaca i tužitelja u BiH, u ovom trenutku, ne bi trebalo obavljati u parlamentima, već da to i dalje treba da radi VSTVBiH.

''Protiv smo izmjene nadležnosti za imenovanje sudaca i tužitelja, jer smatramo kako BiH u ovom trenutku i ne bi mogla osigurati stupanj neovisnosti pravosuđa kakav se zahtijeva u europskim zemljama, ukoliko bi se to događalo u parlamentima'', istaknuo je Tegeltija.

U izjavi novinarima uoči dvodnevnog zasjedanja VSTV-a rekao je da je to mišljenje VSTV-a ranije navedeno i putem njihovog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.

Osvrnuvši se na neke navode o političkom ili nekom drugom utjecaju na pravosudne organe, Tegeltija je ponovio stav kako je pravosuđe po zakonu u cijelosti odvojeno od politike, te su samostalan stup vlasti.

''Ne mogu tvrditi da ne postoje u svakom segmentu društva neke devijacije, pa i u pravosudnom sustavu, ali to nije pravilo i nije osnova funkcioniranja'', rekao je Tegeltija ističući kako bi svaka takva pojava predstavljala disciplinski prekršaj.

Kopirati
Drag cursor here to close