Bojkot

Pariz: Pozivi na bojkotiranje izraelskih proizvoda

Vijesti / Flash | 20. 10. 2013. u 14:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski aktivisti prosvjedovali su u Parizu, pozivajući kupce da bojkotiraju izraelske proizvode. Ove prosvjede je organizirala skupina Bojkot, prekid investiranja i sankcije (BDS) i održana je pred velikim tržnim centrom u Parizu.

BDS traži da se poveća pritisak na izraelski režim kako bi okončao okupaciju palestinskih teritorija, prenio je Press TV.

Kampanju je 2005. godine započelo više od 170 palestinskih nevladinih organizacija.

Demonstracije su uslijedile nakon što je Europska unija zabranila u svih 28 zemalja članica da koriste fondove EU za projekte u ilegalnim izraelskim naseljima na palestinskoj teritoriji.

Pored toga, od 2014. godine svi bilateralni ugovori između članica EU i Tel Aviva moraju uključivati klauzulu u kojoj se ističe da istočni El-Kuds (Jeruzalem), pojas Gaze, Zapadna obala i okupirana sirijska teritorija na Golanskoj visoravni nisu u sklopu Izraela.

Izraelski režim je pokušao uvjeriti Europsku uniju da ovo ukine, ali bezuspješno. Tel Aviv ističe da se neće pridruživati projektima EU sve dok se ne uspostave sporazumi koji ne prisiljavaju Izrael da prizna granice koje je prihvatila Europska unija i Ujedinjeni narodi.

Kopirati
Drag cursor here to close