Notre Dame

Stižu donacije za obnovu katedrale: Suprug poznate glumice obećao 100 milijuna eura

Macron je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2019. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Milijarder nekoliko sati nakon izbijanja stravičnog požara obećao donaciju

Francuski milijarder i suprug glumice Salme Hayek, koja trenutno u Rovinju snima novi film, obećao je izdvojiti 100 milijuna eura za pomoć u obnovi katedrale Notre-Dame u Parizu čije je dijelove u ponedjeljak progutao požar.

Biznismen Francois-Henri Pinault to je objavio nekoliko sati nakon što je izbio veliki požar na 850 godina starom simbolu Pariza.

Pinault se za američko-meksičku glumicu oženio 2009., a inače je šef Keringa, grupe koja je vlasnik brendova poput Guccija i Yves Saint Laurenta.

Tugu zbog strašnog požara izrazila je na Instagramu i Salma Hayek koja je uz fotografiju plamena napisala:

- Kao i mnogi drugi, u šoku i s tugom svjedočim kako se ljepota Notre Dame pretvara u dim. Volim te, Pariz!

Macron prekinuo kampanju za europske izbore nakon požara

Europska predizborna kampanja francuskog predsjednika Emmnuela Macrona prekinuta je zasad nakon požara u katedrali Notre-Dame, objavila je u utorak francuska političarka Nathalie Loiseau, koja je zadužena za širenje njegove europske kampanje. 

''Prolazimo kroz trenutak izuzetne tuge. Lista 'Renesansa', razumljivo, sudjeluje u iskazivanju tog nacionalnog jedinstva. Stoga prekidamo kampanju do daljnjeg'', objavila je Loiseau na svom Twitter nalogu. 

Macronova vladajuća stranka LREM istaknula je svoje kandidate na izborima za Europski parlament na listi pod nazivom "Renesansa", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close