Razgovora nije bilo

Paradžemati: Istekao rok – što sad?

Vijesti / Flash | 29. 02. 2016. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok koji je Islamska zajednica BiH dala organizatorima i predvoditeljima paradžemata, u kojima se propovijeda radikalni islam, istekao je, a kako do susreta predstavnika tih vjerskih organizacija i Islamske zajednice nije došlo, nije poznato što slijedi.

Rijaset Islamske zajednice BiH, podsjeća Tanjug, obvezao je muftije i imame da organizatorima tih paradžemata ukažu na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016., prestanu a održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u BiH, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti legalnih institucija.

Procjenjuje se, naime, da u BiH trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice. Za osnivanje bilo koje organizacije, uključujući udruženje građana ili nevladine organizacije, koje u svom nazivu i djelovanju imaju odrednicu povezanu s islamom, potrebno je odobrenje Islamske zajednice u BiH.

Prije nekoliko mjeseci Islamska zajednica u BiH povukla je odobrenje za rad školi Kur''ana u Mostaru, nakon čega su nadležne vlasti oduzele rad udruženju građana koje je organiziralo školu.

Međutim, paradžemati u većini slučajeva nigdje nisu registrirani tako da će ih biti vrlo teško zabraniti jednim dekretom. Tih paradžemata, kako se navodi, ima 64, mudro rasprostranjena širom BiH, uglavnom u brdima, tamo dokle ima puta. Paradžemati rade izvan propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i djeluju po kućama i kućicama, u mesdžidima pod okriljem kojekakvih udruženja.

Paradžemata ima najviše na području Sarajevu, najaktivniji su u Zenici, pa u Tuzlanskom, Bihaćkom muftijstvu. Oni u Travniku pružaju najviše otpora pozivu Islamske zajednice da uđu u njezin sastav i da djeluju po njezinim pravilima, rekao je zamjenik reis-ul-uleme iz BiH Husein Smajić.

Prema njegovim riječima, u Dubnici kod Kalesije, Gračanici kod Živinica, u Ši selu kod Tuzle, i u mjestu Lipovice, gdje su selefije mesdžid tek izgradile, u Strabašnici kod Banovića, gdje je čovjek dao prizemlje kuće za novi mesdžid, a sinove poslao na sirijsko ratište.

Očekuje se i reakcija selefijskih pripadnika iz Bosanske Bojne, Male Lise, Debeljaka, Šturlićke Platnice, Stijene kod Cazina.

U Mostaru su brojni bili okupljeni oko udruženja "Darul-Kur''an". Islamska zajednica nije im dala suglasnost da formiraju školu s vjerskim učenjem u temeljima i idejom o osnivanju nove islamske zajednice.

Za Sarajevo specifično je postojanje posebne organizacije ahmedija, koji su stigli iz Londona. Također rade izvan IZ-a BiH, tražili su da se registriraju kao posebna islamska zajednica ahmedija - što nije dozvoljeno.

''Oni koji to ne prihvate neće biti predmet interesa IZ-a već državnih organa. Sve što se događa u tim nelegalnim džematima krajem siječnja i početkom veljače – bit će stvar države, kako će ih ugasiti i što će uraditi s tim nelegalnim džematima", rekao je ranije Smajić.

Kopirati
Drag cursor here to close