Uvjeti

Paradžemati Islamskoj zajednici BiH poslali 13 prijedloga

Vijesti / Flash | 24. 03. 2016. u 13:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini paradžemati u BiH, od njih 64, koji su dobili rok do kraja ožujka da se ugase i priklone Islamskoj zajednici BiH, počeli su sa uvjetovanjem IZ BiH.

Jedan od najradikalnijih paradžemata, onaj u Ošvama, poslao je na adresu Islamske zajednice BiH listu od čak 13 prijedloga, a potpisao ga je vehabija Izet Hadžić, navodeći sebe kao predstavnika muslimana ovog sela.

Hadžić tako predlaže formiranje zajedničkog koordinacionog tijela koje bi imalo mandat od dvije godine i pratilo prelazak džemata pod krov Islamske zajednice u BiH.

''Niko nema pravo da provodi pritisak nad drugima u prihvaćanju određenih šerijatsko-pravnih pitanja, kao što se niko ne smije drugome nametati kao jedini autoritativni vjerski izbor. Islam je vjera tolerancije, pa svaki oblik nametanja samo jednog pravnog usmjerenja po pitanju vjerskih obreda je sužavanje slobode etike razilaženja u islamu'', navodi se u zahtjevima.

Dalje piše da paradžemat iz Ošvi rješenje vidi jedino kroz pregovore i suradnju.

''Prijetnje, represije i govor netrpeljivosti kategorički odbijamo i na bilo kakvu uvredu ili laž sigurno nećemo ostati nijemi, navodi se u jednom od uvjeta iz paradžemata. Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma i radikalnog islama, kaže za "Novosti" da se paradžemati neće tek tako ugasiti i da će koordinirano slati pisma Islamskoj zajednici BiH sa uslovima.

''Paradžemati postoje već desetak godina. Oni su uhodane profitabilne organizacije odvojene od IZ BiH. Mislim da će na kraju, ipak, morati da reagiraju sigurnosne agencije'', kaže on. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je za "Novosti" da sigurnosne službe prate pregovore Islamske zajednice sa paradžematima i dodao da ima pomaka na terenu i da je određen broj paradžemata spreman da uđe u sastav Islamske zajednice BiH.

''Svi paradžemati koji odbiju suradnju s Islamskom zajednicom BiH i djeluju s pozicija radikalizma i ekstremizma bit će predmet države. Mi nećemo dozvoliti da u pojedinim objektima ili mjestima koriste određene prostore i javno ispoljavaju nasilni ekstremizam, radikalizam, zagovaraju i veličaju terorističke akte. To nama u BiH ne treba'', poručio je Mektić.

Islamska vjerska zajednica BiH nije se službeno oglašavala povodom posljednjih zahtijeva paradžemata koji su upućeni na njihovu adresu. Početkom ožujka iz IZ BiH su poručili da daju rok paradžematima do kraja ožujka da se ugase i priključe IZ BiH i da nema nikakvih pregovora na tu temu.

Kopirati
Drag cursor here to close