Dragan Mektić

Paradžemate treba raščistiti, a ne razgovarati s njima!

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 08:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da paradžemate, koji su izvan sustava Islamske zajednice u BiH, treba raščistiti, a ne razgovarati sa njima.

"Nećemo im dozvoliti da formiraju udruženja u privatnim objektima i kućama, mimo Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica", rekao je Mektić za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, posebna pažnja bit će usmjerena na one koji nastupaju s pozicije ekstremizma i radikalizma.

Onima koji ne budu htjeli surađivati s Islamskom zajednicom i institucijama BiH ili odbiju zatvaranje, Mektić poručuje da "mogu pokušati da djeluju ilegalno, ali će biti procesuirani".

Mektić kaže da je sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem dogovoren sastanak na kojem bi trebale biti razriješene neke dileme prije nego što u vezi sa pitanjem paradžemata budu usuglašene aktivnosti svih policijskih agencija u BiH.

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH krajem prošle godine obavezalo je sve glavne imame da do kraja siječnja razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području svojih medžlisa i pozovu ih na djelovanje pod okriljem Islamske zajednice.

U BiH postoje 64 paradžemata koji su u nadležnim sudovima registrirani kao udruženja građana.

Podsjetimo, Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić upozorio je da se paradžemati mogu smatrati političkim krilom "Islamske države" u BiH, i stoga treba očekivati vrlo nepovoljne scenarije.

"Nakon što su vođe paradžemata odbile da se podčine Islamskoj zajednici, uz obrazloženje da su oni tu zbog 50.000 naoružanih četnika, svaki razgovor o potrebi europskog ponašanja i puta BiH u EU prestaje. To ujedno govori da paradžemati artikuliraju jasne političke stavove i poruke iza kojih stoji oružana sila", istakao je Ćeranić.

Kopirati
Drag cursor here to close