Poricanje

Katica: Povorka ponosa u Sarajevu nema nikakvu dozvolu za održavanje

Katica je rekao kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.
Vijesti / Flash | 23. 08. 2019. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto priopćio da je Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo dalo dozvolu za održavanje povorke ponosa, te da zbog toga postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi, ministar policije Admir Katica kazao je kako su neistinite informacije da je izdana bilo kakava dozvola.

Katica je za Klix.ba naglasio kako prema Zakonu o javnom okupljanju KS ne postoji pravni akt koji se zove dozvola za održavanje skupa.

"Neistinite su informacije da je izdana bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", kazao je Katica.

Dodao je kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

"Ta odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Također, zakon predviđa da organizator javnog skupa, ukoliko bude doneseno rješenje o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutarnjih poslova kao drugostupanjskom organu koji donosi odluku po tom pitanju", kazao je Katica.

Podsjećamo, prva Povorka ponosa trebala bi se održati u Sarajevu 8. rujna, a u petak ujutro su iz stranke Narod i pravda pozvali na njeno otkazivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close