'Sve je zakazalo'

Papić: U BiH će eksplodirati siromaštvo

''Čuveni paket pomoći gospodarstvu, opet ću govoriti o Federaciji, jer tu problematiku poznajem više, bio je nedovoljan, loš, neadekavatan.''
Vijesti / Flash | 05. 12. 2020. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Papić: U BiH će eksplodirati siromaštvo

''Kada se sabere u BiH će eksplodirati siromaštvo. O tome nitko ne govori. Vi imate situaciju da, zbog politike, državna Agencija za statistiku i entitetski zavodi za staistiku koriste pogrešnu metodologiju za računanje siromaštva, a plus zadnjih pet godina i sa tom pogrešnom metodologijom nisu procijenili koliko je siromaštvo u BiH'', kazao je ovo Žarkao Papić, doktor ekonomskih znanosti i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju za portal Buka.

Papić je odgovarajući na pitanje 'kako vidi narednu godinu', kazao i kako u BiH nitko ne zna kada ćemo dobiti cjepivo protiv koronavirusa, kao ni to kako će se građani cjepiti, ni gdje.

Naglasio je i da vlade u BiH se nisu snašle, kada je u pitanju pomoć gospodarstvu.

''Čuveni paket pomoći gospodarstvu, opet ću govoriti o Federaciji, jer tu problematiku poznajem više, bio je nedovoljan, loš, neadekavatan. Pomoć ugroženim gospodarskim djelatostima, evo uzmimo na primjer ugostiteljstvo iz Fonda koji je formiran plaćalo se zdravstveno i mirovinsko osiguranje radnicima, a ostatak primanja odnosno plaće trebao je da plaća poslodavac. Kada to sagledate malo šire to znači da iz Fonda novac ide kao pomoć gospodarstvu koja mora da se vrati u proračun, znači vi financirate sami svoj proračun. Drugi problem je što je i to dramatično kasnilo, za ožujak i travanj ljudi su, ako su nešto i primali, primali su tek u srpnju, kolovozu. Tri mjeseca ostati bez ikakvih prihoda u bilo kojoj djelatnosti je i za poslodavca i za radnika katastrofalna situacija'', kazao je Papić za Buku.

Papić je rekao i da su građani prepušteni sami sebi.

''Nažalost, oduvijek, ali sada u ovoj krizi vidimo svu strahotu koja dolazi od sistema koji ne funkcionira i koji ne radi u interesu svojih građana'', dodao je on.

Cijeli intervju pročitajte na portalu Buka.

Kopirati
Drag cursor here to close