Veliko zlo

Papa osudio genocid nad Armencima

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 18:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u petak je, na početku posjeta Armeniji, masovna ubojstva Armenaca u Osmanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata ponovno nazvao genocidom, piše Hina.

Papa se nije potpuno držao pripremljenog teksta u armenskoj katedrali Ečmiadzinu, gdje je odajući počast deklaraciji koju su 2001. potpisali tadašnji Papa Ivan Pavao II. i poglavar Armenske apostolske Crkve Karekin II., upotrijebio riječ "genocid" da bi opisao masovna ubojstva Armenaca 1915., izraz koji je razgnjevio Turke kada ga je izgovorio prije godinu dana.

Obraćajući se armenskom predsjedniku i članovima diplomatskog zbora Franjo je upotrijebio armenski izraz "Metz Yeghern" (Veliko zlo), a potom ranije pripremljenom tekstu dodao riječ "genocid" aludirajući na, kako je kazao "prvu u nizu katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće".

"Nažalost, ta tragedija, taj genocid, bio je prvi u nizu strašnih katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće, a omogućili su ga potpuno iskrivljeni rasni, ideološki i vjerski ciljevi koji su pomračili umove mučitelja do te mjere da su planirali istrebljenje čitavih naroda", rekao je Franjo.

Zasad nema reakcije Turske, koja je prošle godine nakon što je Papa izgovorio riječ genocid odmah pozvala svojeg veleposlanika u Vatikanu na razgovor. Veleposlanik se na dužnost u Vatikan nije vratio deset mjeseci, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close