Nema napretka

Pao sastanak, ali ne i dogovor: SDA i HDZ nisu uspjeli približiti stavove

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 17:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da na današnjem sastanku s delegacijom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) nisu uspjeli približiti stavove.

Pojasnio je da je razgovarano o Izbornom zakonu, provedbi presude "Sejdić i Finci", apelaciji Bože Ljubića pred Ustavnim sudom, Mostaru i sličnim temama, ali da nije bilo napretka.

Izetbegović je dodao da je pominjan i zahtjev HNS-a za federalizacijom Fedracije BiH, ali da je stav SDA o tom pitanju jasan pa o tome i nije bilo govora.

Istaknuo je da je Kolegij SDA danas najoštrije osudio incident koji se dogodio na sastanku te stranke u Srebrenici, jer bi taj grad za Bošnjake trebao biti sveto mjesto, kao i prostorije Islamske zajednice u kojim se incident desio.

''Cilj je bio ujediniti Bošnjake u Srebrenice i omogućiti im da oni budu SDA Srebrenice, što je na nedopustiv način spriječeno i mi ćemo pismeno tražiti od Tužiteljstva BiH i SIPA-e da vinovnici odgovaraju'', rekao je Izetbegović.

Dodao je da će i SDA provesti internu istragu o tom događaju i da će oni koji su to uradili ili to ohrabrili biti isključeni iz Stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close