Kako dalje?

Pao prijedlog naplate: Tko ne plaća RTV-pretplatu?

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu koji je, između ostaloga, predvidio da se RTV-pretplata naplaćuje i putem kablovskih operatera.

Za ovo zakonsko rješenje glasovala su 22 zastupnika, dok ih je deset bilo protiv, ali nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske.

Stoga je dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) zatražio da se Kolegij odmah izjasni ima li suglasnost o ovom pitanju ili da se onda najkasnije u roku od tri dana sazove nova sjednica Doma jer ovo pitanje ne može čekati 27. lipnja, kada je planirana redovna sjednica Doma. No saglasnoti o ovome nije bilo.

naime, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas Prijedlog zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu u prvom čitanju, a zastupnici su uz isticanje potrebe za rješenje ovog pitanja iznijeli i brojne primjedbe.

Zakonsko rješenje predložili su klubovi zastupnika Zastupničkog doma SDA i SBB zbog potrebe, a kako su kazali Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB), da se pitanje trajnog i održivog financiranja sustavno riješi.

Javni RTV emiteri u BiH do 30. lipnja mogu naplaćivati RTV-pretplatu putem telekom operatera, a potom će se ponovo naći u situaciji da to neće moći činiti.

Fazlić je ponovio da su predlagači spremni uvažiti amandmane koji bi popravili tekst ovog zakona zbog čega su i predložili da se zakon razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

Predloženo rješenje predviđa uvođenje naplate RTV-pretplate putem kablovskih operatera zbog čega je i predloženo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavi informaciju o broju kablovskih emitera, a prema nekim podacima u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Zakon predviđa uspostavljanje fondova te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno financirati prihodima od RTV-pretplate ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko Distrikt BiH, ali članovi Komisije danas su ocijenili da taj segment nije dovoljno razrađen te da ostaje nejasno što će biti ukoliko fondovi ne budu uspostavljeni.

Upravo uspostavljanje fondova najviše je sporno zastupnicima, koji tvrde da to nije dovoljno definirano, ali predlagači ističu da se sve te nejasnoće mogu popraviti u amandmanskoj fazi do razmatranja zakona u drugom čitanju.

Zastupnici su suglasni da se javni RTV sustavi nalaze u teškoj situaciji te da je vrijeme da se pitanje naplate RTV-pretplate riješi, ali zastupnik HDZ BiH Nikola Lovrinović ističe kako i u postojećem zakonu postoji mogućnost naplate.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) istaknula je da je za sustavne izmjene zakona kako bi se osiguralo da javni servisi budu objektivni i učinkoviti u kreiranju javnog mnijenja te je zatražila od Kolegija Doma da se pokuša i kroz ovaj zakon, iako je predložen od jednog naroda, naći rješenje za financiranje javnih RTV sustava.

"Želimo sustavno rješenje. Mislim da nije lijepo da u ovakvom zakonu imamo predlagatelje koji dolaze iz jednog naroda", rekla je Krišto te dodala kako bi "bilo fer i korektno da se na razini klubova pokuša naći rješenje za ovakav zakon".

"Ovo što je ponuđeno smatram dobrom namjerom iako ona za mene nema sustavno rješenje za financiranje RTV sustava. Ovaj zakon je, nećete se ljutiti, amaterski napravljen", rekla je Krišto i dodala kako ni ona ne plaća RTV pretplatu.
"Ne plaćam je, ali je želim plaćati. Želimo sustavne izmjene koji će osigurati objektivno, učinkovito i nepristranso kreiranje informacija", rekla je Krišto

Šefica Kluba zastupnika SDS Aleksanda Pandurević smatra da javni RTV servis trebaju plaćati svi, a ne kontrolirati nitko, dodajući da u Europi gdje postoji pretplata servisi nemaju pravo na marketing.

Naglasila je kako ni sama ne plaća pretplatu jer osjeća da kada plaća tu prostojbu, plaća jedan RTV servis koji "otvoreno radi protiv mene i naše fizičke sigurnosti", najavljujući da će kad bude tužena od suda platiti taksu.

Kopirati
Drag cursor here to close