A ni otcjepljenja RS

Pandurević: Neće biti nikakvih novih entiteta ni prekrajanja granica

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 08:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stav SDS-a i RS-a je jasan - ne dolazi u obzir bilo kakvo pravljenje novih entiteta ili novo prekrajanje granica'', poručila je potpredsjednica ove stranke i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević gostujući na N1 TV.

Istaknula je i kako SDS priprema Deklaraciju o privrženosti Daytonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim europskim integracijama koju će uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

''Ne smije nam se dogoditi da Srbija, koja grabi krupnim koracim, uđe u EU prije BiH. Zamislite da zid koji sada BiH ima sa Hrvatskom od tisuću kilometara se još proširi ukoliko bi Srbija i Crna Gora ušle prije nas u EU. BiH bi tada ostala u nekoj vrsti geta. Imali bi ogromne, ne samo ekonomske, nego i političke posljedice po unutarnje odnose u BiH”, ističe Pandurević.

Kaže i kako su američke sankcije utjecale na Milorada Dodika ''koji polako spušta loptu”. Dodala je i kako ne podržava sankcije bilo kome i kako su osnovni demokratski standardi da su birači ti koji trebaju da sankcionišu.

”Treba istaknuti da su sankcije usmjerene samo Dodiku, nisu RS-u ili građanima. Vidjeli smo da Dodik nakon sankcija spušta lopticu, postao je kooperativan. Dobila sam informaciju da su novinari BN-a nakon tri godine dobili akreditaciju da konačno uđu u Palatu predsjednika. Dodiku nije svejedno.

Dodik, na žalost, ne može RS-u naći niti jednog prijatelja ili saveznika unutar Europe koji vodi jednu umjerenu i odgovornu politiku, nego partnere nalazi i on se udružuje sa onakvima poput njega – to su izolacionisti i ekstremisti. Partnere je našao u Slobodarskoj partiji Austrije i Nacionalnom frontu Francuske. Možete li zamisliti kakva je to fina družina kada zagovaraju kraj proširenja Europske unije i tvrde da BiH i Srbija ne zaslužuju kandidatski status”, poručuje potpredsjednica SDS-a.

”Većina vodećih političara se odlučila na jednu jalovu politiku, politiku guranja prsta u oko drugom i to ne donosi ništa dobro nikome. Zemlju vode u jednom pogrešnom pravcu”, rekla je Pandurević.

Upravo ona je pozvala SNSD da prestane huškati narod i voditi Republiku Srpsku u konflikt sa čitavim svijetom, samo da bi sačuvali vlast.

”Dodik je prihvatio poziv i kazao je da on nikada nije pozivao na otcjepljenje. Iskreno, ja i vjerojatno više od 90 posto građana RS-a bi željeli samostalnu i nezavisnu Republiku Srpsku, ali da bi do toga došlo moramo naći podršku nekoga. U ovom trenutku nemamo ni podršku Srbije, a ni ti Rusije koje su kazale da pružaju podršku Daytonskom sporazumu.

Ukoliko bi krenuli u takvu vrstu avanturizma bojim se da bi samo dobili po nosu. Sasvim su realni scenariji, koji su preko nekih dokumenata procurili u javnost, da bi u tom slučaju NATO ušao u Brčko i presjekao RS na dva dijela. Takav avanturizam bi doveo do kraja RS-a. Naš najveći nacionalni interes je da čuvamo status koji RS već ima”, istaknula je Pandruević.

Kopirati
Drag cursor here to close