Nestašica droge

Pandemija poremetila i krijumčarenje droge

Brojne su zemlje također izvijestile da su zbog nestašice heroina drastično porasle cijene zamjenskih lijekova.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2020. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastoj međunarodnog prometa zbog pandemije koronavirusa nije samo pogodio gospodarstvo već i trgovce drogom koji se suočavaju s nestašicom droge i pokušavaju prilagoditi svoje pravce isporuke novonastaloj situaciji, objavio je u četvrtak UN.

Masovno zatvaranje granica rezultiralo je nestašicom u prodaji narkotika na veliko, objavilo je više zemalja, pribojavajući se da bi to moglo "imati negativne zdravstvene posljedice po ljude" koji pate od problema povezanih s uživanjem droga, stoji u izvješću UN-ovog Ureda za droge i kriminal (UNODC).

To se posebno odnosi na heroin, ističe agencija UN-a i upozorava da bi nestašice heroina mogla rezultirati time da krajnji korisnici umjesto toga počnu uzimati "štetne supstance iz kućne radinosti".

Prema UNODC-u, nestašica heroina je posebice vidljiva u Europi, jugozapadnoj Aziji i Sjevernoj Americi te postoji povećani rizik od predoziranja i dijeljenja pribora za drogiranje, poput injekcija, kojima se lako preko krvi šire virusne infekcije.

Brojne su zemlje također izvijestile da su zbog nestašice heroina drastično porasle cijene zamjenskih lijekova.

"Krijumčarenje droge zrakoplovima bi se zbog ograničenja nametnutih zračnim prijevoznicima moglo potpuno poremetiti", ocjenjuje UNODC i dodaje da su istovremeno uočene tendencije povećanog korištenja morskih puteva za trgovinu drogom, a prvenstveno se radi o švercu kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Što se kokaina tiče, proizvodnja te droge u Kolumbiji je usporila zbog nedostatka goriva, dok je u Libanonu i Siriji otežana proizvodnja sintetskih droga zbog nedostatka legalnih kemijskih substanci nužnih za njihovu proizvodnju.

Kopneni putevi za krijumčarenje droga također se znatno manje koriste nego prije, a presretanje pošiljki se povećalo.

Kada je u pitanju marihuana, te droge na tržištu vjerojatno neće nedostajati ni približno kao heroina i kokaina jer se kanabis često proizvodi u blizini potrošačkih tržišta.

Moguće je da će se globalna kriza zbog pandemije covida-19 također odraziti i na proizvodnju droge u Afganistanu koja proizvodi oko 90 posto svjetskog opijuma.

Naime, te je zemlja zatvorila granice s Iranom i Pakistanom i ograničila kretanje, što bi moglo utjecati na berbu maka od ožujka do lipnja.

UN-ova agencija u izvješću upozorava da pandemija krijumčarima droge i organiziranom kriminalu nudi i nove prilike, prenosi Hina.

"Postoje naznake da narko krijumčarske skupine iznalaze nove strategije (...) te su počele iskorištavati trenutnu situaciju kako bi poboljšale svoj 'imidž' među stanovništvom, pružanjem usluga, a posebice ranjivim skupinama", tvrdi UNODC.

Ekonomske nevolje mogle bi pogoršati situaciju s konzumacijom droga jer se zbog gospodarskog pada očekuje da će zemlje iz nacionalnih proračuna srezati izdvajanja za borbu protiv droge.

Dugoročno, gospodarske posljedice pandemije mogle bi "trajno i stubokom transformirati tržišta drogom", zaključuje UNODC.

Kopirati
Drag cursor here to close