Podrška SAD-a

Palmer: Reagirat ćemo na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH

''Pozicija SAD-a je vrlo jasna. Mi čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.''
Vijesti / Flash | 04. 12. 2019. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Matthew Palmer je u gostovanju na N1 u srijedu izjavio kako SAD imaju ciljeve na Balkanu, u svojim odnosima sa BiH.

''Ono što bismo željeli uraditi sa svim relevantnim vlastima je dati podršku europskoj budućnosti i to je ono što građani BiH žele za sebe. Ne želim previše personalizirati stvari, tako se ne provodi naša politika. Mi pokušavamo raditi s partnerima koje imamo da promoviramo ove ciljeve'', istaknuo je Palmer.

Dodaje kako je pozicija SAD-a jasna te kako će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Istaknuo je kako će reagirati na djela koja na bilo koji način podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet.

''Naš je cilj ojačati kapacitet institucija Bosne i Hercegovine, postoji reformska agenda koja će biti od koristi svima u BiH. Mi želimo raditi na liderima koji su spremni raditi s nama i pomoći BiH da napreduje ka svom cilju'', kazao je.

Put ka NATO-u

Također je komentirao Program reformi i put BiH ka NATO istaknuvši kako nije važan naziv izvješća, nego ono što nudi BiH.

''Podnošenje izvješća je proces koji jača partnerstvo BiH i NATO-a, a cilj da se pomogne ojačati sektor obrane i sigurnosti. Radi se o procesu nabavki, o procesu upravljanja personalom, da BiH bude bolji partner NATO-u, SAD-u i Zapadu'', dodao je Palmer.

Službena politika BiH i cilj koji SAD podržava je ulazak u NATO.

''To je dugoročni cilj, a sada smo fokusirani raditi na partnerima u BiH kako bismo ojačali sektore obrane. Kada pitanje članstva bude zrelo u tom će slučaju BiH biti kvalificirana da ih donese'', dodao je.

Ističe kako početak procesa jača partnerstvo i suradnju, a nakon podnošenja izvješća slijedi suradnja s institucijama BiH kako bi se ojačalo partnerstvo da BiH bude bolji partner NATO-u.

Palmer je poručio kako će SAD "podržati taj proces i napore, ali je na zemljama Zapadnog Balkana da donesu odluke. Svaka zemlja, osim Srbije, podržava i cilj koji u konačnici vodi članstvu u NATO-u. Na BiH je da radi na tome kao vlastitom cilju. Ništa se neće desiti nakon dostavljanja izvješća, ali se hoće promijeniti mogućnosti uspostavljanja suradnje".

Balkan prioritet za SAD

Palmer je istaknuo kako je Balkan još uvijek visok prioritet za SAD, a njegovo imenovanje pokazuje fokusiranost na ovo pitanje, te dodaje kako žele da Zapadni Balkan bude integriran u europsku porodicu zemalja.

Ističe kako su zabrinuti zbog oslanjanja vojske Srbije na rusku vojsku.

''Mislimo da to nije najbolji put naprijed za Srbiju koja se želi približiti više Zapadu i članstvu u EU i zato želimo raditi na jačanju i produbljivanju uključujući i sigurnost. Željeli bismo da nas Beograd vidi kao partnere", istaknuo je Palmer.

Kopirati
Drag cursor here to close