Ustav

Pali sport, Sutorina i Izborni zakon

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 11:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila da Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut (SBBBiH), nije usuglašen s Ustavom i pravnim sustavom BiH.

Predloženi zakon predviđa da se klubovi izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji se nakon općih izbora 2014. godine nisu mogli popuniti ni u skladu s članom 10.16 ovog zakona, popune neizabranim kandidatima iz reda danog konstitutivnog naroda ili ostalih s kandidatskih lista za županijske skupštine onih političkih subjekata koji su na tim izborima osvojili mandate u jednoj ili više takvih skupština.

Predlagač zakona Damir Arnaut, koji je i član Ustavnopravne komisije, je tijekom rasprave kazao da je u federalnom parlamentu 13 izaslanika iz srpskog naroda u Domu naroda, a dva ostala konstitutivna naroda imaju po 17 izaslanika koliko je i predviđeno, a i klub ostalih je u potpunosti zastupljen.

Ustvrdio je kako u potpunosti postoji i ustavna osnova i da je prijedlog zakona usklađen s pravnim principima BiH.

''Potpuno je jasno da je princip koji imamo trenutno na snazi već više od šest mjeseci nakon izbora po kojem je jedan klub, odnosno jedan narod zastupljen s četiri izaslanika manje nego dva druga konstitutivna naroda, neodrživ'', kazao je Arnaut.

Ustavnopravna komisija je u amandmanskoj fazi razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio poslanik Denis Bećirović (SDP BiH), ali ga nije podržala.

U obrazloženju ovog zakona kao razlog za njegovo donošenje predlagač je naveo preciznije definiranje ili tehničku popravku već postojećih odredaba Zakona o sportu BiH.

Nakon obavljene rasprave o izvještaju s posebne sjednice o pitanju statusa Sutorine, nije podržan ni prijedlog rezolucije o Sutorini, koju je podnio zastupnik Denis Bećirović.

Ustavnopravna komisija ranije je na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 24. veljače organizirala je javnu raspravu o razmjeni mišljenja o pitanju statusa Sutorine.

Podršku Komisije nije dobio ni Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu, o kojem članovi komisije nisu ni raspravljali.

Kopirati
Drag cursor here to close