SAD se plaši propasti

Palestinska samouprava na rubu propasti zbog nedostatka novca

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 11:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države se plaše da je Palestinska samouprava na rubu propasti zbog nedostatka novca, jer Izrael od siječnja odbija prebaciti joj sredstva prikupljena od poreza, a donatori nisu uplatili sva sredstva koja su obećali za obnovu Gaze.

Washington razgovara s liderima u regiji o ovim pitanjima, kao i sa drugim zemljama koje sudjeluju u mirovnom procesu, kako bi pokušali dobiti više novca, izjavila je u četvrtak navečer glasnogovornica State Departementa Jen Psaki.

Izrael je u siječnju odbio isplatiti 106 milijuna eura sveteći se Palestincima što su zatražili pristup Međunarodnom kaznenom sudu, što će im omogućiti da započnu proces protiv Izreala za ratne zločine.

Donatori su prošle godine u Kairu obećali 5,4 milijarde dolara, od kojih bi polovina trebalo da posluži za obnovu, ali taj novac nije uplaćen, a Ujedinjeni narodi su u srijedu najavili da će prestati davati pomoć jer nemaju sredstava.

Američki dužnosnici su o tome razgovarali s kolegama iz Europske unije, UN-a, Rusije i Arapske lige.

''Trenutno, ne izgleda moguće da američki kongres odobri dodatnu pomoć Palestinskoj samoupravi'', izjavila je Psaki.

Ako se nastavi ovakva situacija, "stotine tisuća učenika i studenata mogli bi ostati bez profesora, bolnice bi prestale s radom. To bi Palestince, ali i Izrelce, koštalo puno u financijskom i humanom smislu", upozorila je glasnogovornica State Departementa.

Kopirati
Drag cursor here to close