Izglasano nepovjerenje

Pala Vlada Ise Mustafe: Kosovo u lipnju ide na izvanredne izbore

Vijesti / Flash | 10. 05. 2017. u 13:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo u lipnju ide na izvanredne izbore, nakon što su zastupnici u Skupštini danas izglasali nepoverenje Vladi premijra Ise Mustafe. Za nepoverenje Vladi glasovalo je 78 zastupnika, 34 je bilo protiv i tri suzdržana od ukupno 113 prisutnih zastupnika.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi bila je dovoljna prosta većina od 120 zastupnika Skupštine ili 61 glas.

Debata o nepovjerenju Vladi je trajala oko tri sata. Izglasavanje nepovjerenja obavljeno je na zahtjev opozicijskih parlamentarnih grupa: Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret "Samoopredeljenje", podržan potpisima 42 zastupnika.

Na početku današnje sjednice, šefica zastupničke grupe Inicijativa za Kosovo Valdete Bajrami je u ime svoje stranke, koja je bila inicijator debate, predstavila zahtjev, istaknuavši da se ova Vlada pokazala nesposobnom da donese važne odluke za zemlju. Ona je navela više razloga zbog kojih aktualna Vlada treba pasti. 

“Sporazum potpisan sa Srbijom u Bruxellesu o Zajednici općina sa srpskom većinom, koji je u 23 točke u suprotnosti sa Ustavom Kosova, tako je konstatirao Ustavni sud Kosova. Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, nefunkcionisanje Skupštine i Vlade, to smo vidjeli mnogo puta, pa i danas. Nefunkcioniranje institucija, zastoj u liberalizaciji viza, zarobljen pravosudni sustav, nedostatak ekonomskog razvoja i nedostatak investicija”, kazala je Bajrami, prenosi Anadolija.

Potom se zastupnicima obratio premijer Isa Mustafa koji je tijekom 20-minutnog izlaganja izjavio da je zahtjev za izglasavanje nepoverenja Vladi politički pamflet bez ikakve argumentacije. Mustafa, koji je i lider Demokratskog saveza Kosova (LDK), istaknuo je da postoji tendencija da se sve zloupotrebe i štete koje je stvorila predhodna vlada, prebace aktualnoj. 

“Smatram da zahtjev ima za cilj destabilizaciju zemlje i stvaranje nepovkerenja u institucije i institucionalnog vakuuma. Ima za cilj prikrivanje adresa odgovornih za štetne i korupcionaške afere i višemilijunske gubitke javnog novca nanesenih ovoj zemlji”, kazao je premijer.

On je dodao da činjenice govore potpuno drugačije u odnosu na ono što je navedeno u peticiji za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Navodeći neke od uspjeha Vlade, premijer je spomenuo najmanji javni dug ne Kosova, ne samo u regiji nego i u Europi, gospodarski rast od oko četiri posto, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, sporazume sa MMF-om kojima je osigurano 700 milijuna eura za kapitalne investicije, uspješnost borbe protiv terorizma i trgovine ljudskim bićima, kao i brojna učlanjenja u međunarodne organizacije.

Također je podsjetio da je ova Vlada nasljedila neke neregularnosti iz prošlosti, kao što je više štetihnih ugovora zbog kojih je Kosovo sada u obavezi isplatiti milijunsku nadoknadu. On je kazao da je Vlada ispunila 94 od 95 kriterija za liberalizaciju viza, te da je ostala jedino ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Također je istaknuo da je završena zakonska infrastruktura za transformaciju Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku i da se taj zakon već nalazi u skupštinskoj proceduri. 

Mustafa je naglasio da ova Vlada nije imala nijednu koruptivnu aferu, za razliku od zastupnika Skupštine od kojih mnogi imaju problema sa zakonom. On je kazao i da, bez obzira na ishod glasovanja, članovi ove Vlade ostaju čistih obraza.

Šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova (PDK) Zenun Pajaziti je kazao da nije vrijeme da se priča o uspjesima ove Vlade, jer su kako je kazao, zastoji u zemlji evidentni. On je istaknuo da se čeka sloboda kretanja po Europi i formiranje vojske, ali je kazao da se ne smije zaboraviti ponašanje opozicije koja je nasilnim sredstvima blokirala rad institucija. Pajaziti je ocijenio da je njegova stranka činila stalne napore da sa koalicijsim partnerima donese odluke koje su tražili građani i međunarodni partneri, ali da koordinacije nije bilo.

“Volja Demokratske partije Kosova je u harmoniji za zahtjevima građana i mi smo jedinstveni u našim stavovima, kako zastupnici, tako i rukovodeći organi Demokratske stranke. Zato pozivam zastupnike da danas prenesu volju građana Republike Kosovo”, kazao je Pajaziti.

Šef zastupničke grupe “Samoopredeljenje” Galuk Konjufca je poručio da ova Vlada treba pasti. On je optužio PDK da je kriminalna stranka, dok je Mustafu optužio da se bori samo za svoju fotelju.

Prema Ustavu Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, prevremeni parlamentarni izbori moraju biti raspisani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana. 

Kopirati
Drag cursor here to close