Brdo-Brijuni

Pahor: U EU uočljiv niz negativnih paralela između Ukrajine i Balkana

Vijesti / Flash | 16. 07. 2014. u 06:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da je sudionike regionalnog foruma Brijuni-Brdo, među kojima je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorio na brojne "loše paralele" između Ukrajine i zapadnog Balkana, kad je riječ o odnosu koji prema njima ima Europska unija.

- Postoji niz sličnosti, među ostalim to da EU u Ukrajini nije imala dostatan konsenzus o tome što učiniti sa statusom Ukrajine", rekao je Pahor novinarima u Dubrovniku, dodavši da isto tako EU sad nema jedinstveno stajalište o tome kad u EU uključiti cijelu regiju zapadnog Balkana, iako se načelno zauzima za njegovu integraciju.

- Stvari se odvijaju brže nego što na njih reagira Europska unija. Kad bi na zapadnom Balkanu došlo do socijalnih nemira koji nemaju veze s nacionalnim identitetima i kad bi se to dogodilo, recimo, u BiH, onda bismo došli u situaciju da bi se socijalni konflikti prelili u nacionalne. Malo je vjerojatno da u tom slučaju matične države ne bi intervenirale u zaštiti svojih manjina u Bosni i Hercegovini", rekao je Pahor, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Kao primjer dobrosusjedskog načina rješavanja sporova Pahor je iznio slučaj Hrvatske i Slovenije, koje su uspjele svoj granični prijepor prepustiti međunarodnoj arbitraži te tako izbjegle daljnje političke trzavice.

Kopirati
Drag cursor here to close