Pažnja

Ozljede od petardi većinom zadobivaju mlađi od 16 godina

Najčešće ozljede upotrebom pirotehničkih sredstava nastaju na rukama, licu i ušima. Službena statistika kaže da u većini slučajeva ozljede zadobiju osobe mlađe od 16 godina, prenosi BHRT.
Vijesti / Flash | 24. 12. 2021. u 08:13 Bljesak.info
Opasnost od rukovanja pirotehnikom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom blagdana i djeca i mladi posežu za pirotehničkim sredstvima, a stariji često i za vatrenim oružjem. Prekomjerna slavlja mogu dovesti do tragedija, pa policija, uz podršku međunarodnih organizacija, nastoji spriječiti ili barem smanjiti upotrebu oružja i pirotehnike u blagdanskom vremenu.

Najčešće ozljede upotrebom pirotehničkih sredstava nastaju na rukama, licu i ušima. Službena statistika kaže da u većini slučajeva ozljede zadobiju osobe mlađe od 16 godina, prenosi BHRT.

Junuz Ajdinović, liječnik u Hitnoj pomoći Mostar objašnjava: "Pedeset posto otpada na njih. Najčešće su to lakše ozljede, opekotine prstiju šake, lica, a vrlo često zna doći i do težih ozljede kao što su amputacije prstiju, ozljede oka, strana tijela u oku i oštećenje vida."

Da ne bi došlo do težih ozljeda s trajnim posljedicama , doktor Ajdinović apelira na građane da po svaku cijenu izostave upotrebu pirotehnike i oružja.

"Jedan trenutak nepažnje može im promijeni život", kazao je.

S ciljem da se izbjegnu trenuci nepažnje, MUP Hercegovačko-neretvanske županije u saradnji s UNDP-em započeo je akciju podizanja svijesti građana o opasnostima od upotrebe oružja i pirotehnike tijekom slavlja.

"U direktnom razgovoru s građanima, dijeleći letke, informiramo ih koje su zakonske posljedice zloupotrebe vatrenog oružja, kao i da može doći do ozljeda. Statistika pokazuje da svake godine imamo ozlijeđene zbog nestručnog rukovanja i zloupotrebe vatrenog oružja" , kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a

Roditelji su zabrinuti zbog djece koja koriste pirotehnička sredstva. Bakljade, vatrometi i slične priredbe prema zakonima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini mogu se priređivati, ali uz prethodnu prijavu policiji, i to najkasnije 72 sata prije održavanja. Prema odredbama zakona o javnom redu i miru, za fizičke osobe koje posjeduju, ustupaju, prodaju i kupuju pirotehnička sredstva ili koriste vatreno oružje iz privatnog objekta odnosno na javnom mjestu, bez odobrenja nadležnog organa, propisane su novčane kazne u rasponu od stotinu do tisuću i pol konvertibilnih maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close