Krug 99

'Oživljavanje ideja Herceg Bosne novi udar na BiH'

Vijesti / Flash | 13. 11. 2016. u 12:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oživljavanje ideja i koncepta HRHB predstavlja novi udar na Bosnu i Hercegovinu i njenu stabilnost, a njene najveće žrtve su Hrvati BiH o čemu zorno svjedoče statistički pokazatelji o broju bh. Hrvata, koji da gotovo ne participiraju u stanovništvu bh. entiteta RS, kao i u nekim drugim dijelovima BiH u kojima su stoljećima obitavali, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

Istovremeno, ocijenjeno je „kako te ideje, sada 'u oblandi' federalizacije BiH i ustroja trećeg entiteta BiH, predstavljaju zapravo pokušaj realizacije ratnih ciljeva političkim sredstvima, odnosno dovršetak politike disolucije BiH na etničkom principu, što je u biti kompatibilno s ciljevima velikosrpske politike koja slijedi staru matricu podjele i uništenja BiH kao društva i države“.

Komumikolog i autor knjige „HVO-Sarajevo“ dr. Mario Pejić smatra da je ideja o reanimiranju 'koncepta Herceg Bosne' uvredljiva za svakog bh. Hrvata koji imalo drži do svog političkog i osobnog dostojanstva, te ističe da se radi o konceptu političkog organiziranja hrvatskog naroda u BiH jednako egzistencijalno opasnom kao i 90-tih godina prošlog stoljeća.

Govoreći kao jedan od uvodničara o temi „Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata HRHB?“ ocijenio je da bi po spomenutom konceptu veći dio bh. Hrvata ostao izvan granica te nacionalne zajednice i postao nacionalna manjina, pojašnjavajući da bi na taj način bh. Hrvati izgubili svoje povijesno pravo da budu jednakopravni na cijelom području BiH.

Upozorio je, istodobno, kako je identifikacija cijelog hrvatskog naroda s konceptom i idejom HB veoma opasna, podsjećajući na brojne primjere s kojima je moguće identificirati veći dio hrvatskog naroda u BiH, odnosno mnoge pojedince, kulturne djelatnike i organizacije koje su se stavile u službu očuvanja domovine BiH - poput Hrvatskog narodnog vijeća BiH, HKD Napredak, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, ratnog Hrvatskog koordinacijsog odbora, inicijatora održavanja Hrvatskog sabora 1994. koji je zaustavio sukob Hrvata i Bošnjaka...

‘’Sve su to primjeri s kojima se može identificirati hrvatski narod u BiH, samo mediji moraju pružiti više prostora za predstavnike tih organizacija i afirmirati njihove rezultate. Nažalost u medijima se uglavnom ističu stavovi predstavnika hrvatske političke elite i njima bliskih organizacija, tako da se stvara pogrešna slika o identifikaciji cijelog hrvatskog naroda s idejom HB, koja je najveća katastrofa hrvatske politike u prošlom stoljeću’’, zaključio je Pejić.

Član Predsjedništva Udruženja „Mostarski krug“ i uvodničar sesije Edin Batlak upozorio je na „nove opasnosti koje se nadvijaju nad BiH“ dovodeći to u kontekst ustroja tzv, 'trećeg entiteta', inicijativa za okrupnjavanje županija i virtualnih izbornih jedinica, ocijenivši da se radi o vješto skrojenim sintagmama kojima se zagovara federalizacija BiH, a koja je na 'mala vrata' ozvaničena u Europskom parlamentu, zahvaljujući europskim zastupnicima iz Republike Hrvatske.

Federalizacija bi, kako je kazao, "dovela do podjele BiH dominantno na etničkom principu i značila bi 'smrt BiH' i getoizaciju njenog najbrojnijeg naroda“.

U tom kontekstu pozvao je sve snage koje se izjašnjavaju državotvornim i probosanskim političkim snagama i intelektualce iz tog kruga da se aktivnije uključe u demistificiranje spomenutih nakana djelitelja BiH, te afirmiranje vrijednosti zajedničkog života u BiH u kojoj će se pripadnici svakog naroda osjećati jednako komotno na bilo kojem njenom dijelu.

Na sesiji Kruga 99 govorili su koautori knjige „Hrvatska Republika Herceg Bosna“ Mesud Hero i Fuad Kovač, podsjećajući „da ova knjiga na 1.000 stranica snagom argumenata i dokumenata govori o konceptu i praksi HRHB, a u vezi s čime se u Haagu (ICTY) sudi šestorici njenih čelnika“.

Naveli su da se 18. studenog navršava 25 godina od ustroja HB, te da se u susret tom datumu u javnosti pokušavaju oživjeti njene temeljne ideje.

Sudionici sesije Kruga 99 osudili su „pritiske najvišeg vrha R Hrvatske na BiH, odnosno njeno pravosuđe, a u vezi s uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju“, ocijenivši da se radi o neprimjerenom miješanju u unutarnje poslove suverene države BiH, te pozvali na smirivanje tenzija i razvijanje dobrosusjedstva dviju susjednih država, te njihov prosperitet u skladu s europskim vrijednostima i pod okriljem Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close