Koalicija pod lupom

Ovogodišnji izbori su bili izazov za demokraciju u BiH

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 13:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" prezentirala je na pres-konferenciji finalni izvještaj o ovogodišnjim lokalnim izborima provedenim 2. listopada u Bosni i Hercegovini i generalno ocijenila da su izbori provedeni u skladu s Izbornim zakonom i provedbenim aktima te uglavnom u demokratskoj i fer atmosferi. Izuzetak je općina Stolac gdje su se desili grubo kršenje Izbornog zakona i nasilan prekid izbornog procesa, navedeno je u tom izvještaju.

''Zabilježen je određeni broj incidenata na oko četiri posto promatranih biračkih mjesta, nepravilnosti koje su se događale u pojedinim općinama u vidu kršenja Izbornog zakona i provedbenih akata na izborni dan te niz različitih vrsta nepravilnosti u predizbornom razdoblju. Zabilježeni incidenti i nepravilnosti zasigurno bacaju sjenu na izborni proces te ukazuju na neophodnost unapređenja provedbe izbora u BiH, ali se ne mogu smatrati sustavnim manipulacijama izbornim procesom, dok je utjecaj na izborni rezultat, nažalost, uvijek moguć'', izjavio je na pres-konferenciji direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović.

Za politički ambijent u BiH, Koalicija "Pod lupom" cijeni da je bio izazov za demokratske, fer i slobodne izbore.

Jovanović je naveo da se neskriveni politički utjecaj na izborni proces odrazio u posljednje vrijeme i na rad Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

''Zapravo, jedini nepolitički i nestranački predstavnici u izborima u BiH bili su građanski, nestranački promatrači. Stoga se zalažemo za uvođenje funkcije nestranačkog predsjednika biračkih odbora, izjednačavanje statusa nestranačkih promatrača s međunarodnim promatračima te omogućavanje formalnih prigovora na izborni proces od nestranačkih promatrača'', Jovanovićeve su riječi.

Koordinatorica u Koaliciji "Pod lupom" za javne politike Jelena Tanasković- Mićanović, koja je govorila o dijelu finalnog izvještaja što se odnosi na sam izborni dan, kazala je da je protekao uglavnom u demokratskoj atmosferi i u skladu sa Zakonom. Izuzetak je općina Stolac, gdje su izbori prekinuti potpuno na 17 od 19 biračkih mjesta zbog velikog broja incidenata i nasilja, rekla je.

''Osim nasilja u Stocu, zabilježena su dva slučaja nasrtaja na članove biračkih odbora u Pelagićevu i Prozor-Rami, dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje promatračima Koalicije 'Pod lupom''', riječi su Jelene Tanasković- Mićanović.

U vezi s radom izborne administracije, promatrači Koalicije su na izborni dan uložili 143 primjedbe u zapisniku o radu biračkih odbora u 64 općine/grada. Predsjednici biračkih odbora na 12 biračkih mjesta su odbili unijeti primjedbe promatrača, čime su drastično prekršene odredbe Izbornog zakona. Koalicija će zahtijevati izricanje sankcija za predsjednike ovih biračkih odbora, navela je također.

Koordinatorica Koalicije Dalida Demirović je prezentirala dio finalnog izvještaja o predizbornom razdoblju i kampanji te navela da je zabilježen niz nepravilnosti i kršenja pravila u više općina, za koje su izostale sankcije.

Zabilježene nepravilnosti se odnose, po njenim riječima, na pritiske na birače i kupovinu glasova u devet općina, nezakonitu trgovinu članstvom u biračkim odborima u 18 općina, zloupotrebu osobnih podataka u svrhu glasanja poštom, neažurnost biračkih spiskova u 19 općina, veliki broj prijava ili odjava birača, koje mogu upućivati na pokušaj izbornog inženjeringa u 11 općina, prljavu izbornu kampanju prije njenog zvaničnog početka u čak polovini općina u BiH.

''Razne vrste zabranjene izborne kampanje zabilježene su u 72 općine/grada ili u 50,7 posto njih'', rekla je Demirović.

Rad Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je u finalnom izvještaju uglavnom ocijenjen pozitivno u dijelu koji se odnosi na organizaciju izbora i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom.

''Međutim, u velikom broju slučajeva nedostaje konkretna reakcija na uočene probleme, nedostatke i nepravilnosti u izbornom procesu, posebno u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje prekršitelja. Također, u posljednje vrijeme je evidentan politički utjecaj na članove SIP-a, što nije dobro za građane BiH čiji interes SIP treba prvenstveno zaštititi'', riječi su Dalide Demirović.

Izražena je podzastupljenost žena u političkom životu BiH, navedeno je u izvještaju. Od ukupnog broja kandidata za načelničke/gradonačelničke pozicije, bilo je svega 6,72 posto žena ili 26 kandidatkinja, od čega je njih šest osvojilo mandate. U lokalna vijeća/skupštine, ukupno je izabrano 3.094 nositelja mandata, od toga su svega 18,5 posto žene, u što je uračunat i broj predstavnica nacionalnih manjina, kojih je izabrano tri od 26, navedeno je.

Izborni zakon BiH garantira mandate za pripadnike nacionalnih manjina samo na lokalnom nivou, i to samo u općinama u kojima su prema popisu stanovništva iz 1991. godine, pripadnici nacionalnih manjina činili više od tri posto stanovništva, ističe Dalida Demirović.

Na ovim lokalnim izborima bilo je 26 zagarantiranih mandata za predstavnike manjina u 24 lokalna predstavnička tijela i sva su mjesta popunjena, njene su riječi.

U finalnom izvještaju Koalicije je ocijenjeno da je većina medija uglavnom poštovala standarde fer, objektivnog i izbalansiranog izvještavanja, ali i da zabrinjavaju slučajevi zagovaračkog izvještavanja u nekim od medija, odnosno tendencije da se o nekim subjektima izvještava s pozitivnijim uklonom u odnosu na druge.

Dario Jovanović je na ovoj pres-konferenciji prezentirao najznačajnije preporuke Koalicije "Pod lupom" za unapređenje izbornog procesa, a jedna od njih je uvođenje obveznog poništenja izbora za biračka mjesta na kojima se utvrdi manjak/višak glasačkih listića.

Također je preporučeno da se nestranačkim promatračima omogući podnošenje prigovora, kao i da SIP blagovremeno objavljuje informacije o zaprimljenim prigovorima te odlukama o tim prigovorima na internet stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close