Popis

Ovo su najmoćnije putovnice svijeta u 2024. godini

Države s najmoćnijim putovnicama u 2024. godini prema Henley Passport Index-u su Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Singapur i Španjolska koje dijele prvo mjesta.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2024. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Henley Passport Index je rangiranje svjetskih putovnica prema broju odredišta koje njihovi vlasnici mogu posjetiti bez prethodne vize. Indeks je temelji na podacima Međunarodne udruge zračnog prometa (IATA), inače najveće i najpreciznije baze podataka putnih informacija, poboljšan istraživačkim timom Henley & Partners.

Države s najmoćnijim putovnicama u 2024. godini prema Henley Passport Index-u su Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Singapur i Španjolska koje dijele prvo mjesta.

Države na prvom mjestu tako mogu putovati bez vize u 194 države svijeta.

BiH na okruglom mjestu

Na okruglom 50. mjestu smjestila se Bosna i Hercegovina. Građani BiH mogu putovati bez vize u 121 državu svijeta. 

Ispred su se smjestile Moladavija na 49. mjestu i Albanija na 48. mjestu. Rusija je na 51. mjestu dok je iza nje Turska i to na 52. mjestu.

Od zemalja srednje i istočne Europe, najmoćniju putovnicu ima Češka čiji državljani u ovoj godini bez vize mogu putovati u 189 zemalja svijeta, prenosi Danas.hr.

Susjedne zemlje

Hrvatska je u zadnjih godinu dana ostvarila najveći napredak i zauzela 13. mjesto. Ispred su se smjestile Mađarska na sedmom te Slovenija na devetom mjestu. Srbija je na 37. mjestu, Sjeverna Makedonija na 45., a Crna Gora joj "diše za vratom" na 46. mjestu.

Ako se pogleda Global Passport Power Rank, zemlja koja je svojim stanovnicima osigurala najveću slobodu putovanja su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je hrvatska putovnica napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i smjestila se na sedmom mjestu zajedno sa Slovenijom, Maltom, Kanadom, Latvijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom.

Kopirati
Drag cursor here to close