Gradovi - prijatelji

Ovo su mostarski prijatelji

Od gradova na obalama mora, najpametnijih gradova na svijetu, gradova sa inženjerskim čudima do gradova s najdubljim bazenom na svijetu.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2022. u 13:29 D.K. | J.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li tko su prijatelji našeg Grada? Od gradova iz susjednih država, do daleke Kine, Grad Mostar ima potpisane sporazume, ugovore i memorandume sa 19 gradova i protokol o suradnji sa Brčko distriktom.

U susjednoj Hrvatskoj prijatelji smo s dva grada. S Vukovarom smo potpisali povelju o prijateljstvu 25. svibnja 2012. godine.

Video: Vukovar, Hrvatska

Povelju su potpisali, u ime Grada Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić i u ime Grada Vukovara gradonačelnik Željko Sabo.

Drugi grad iz Hrvatske s kojima nas prijateljstvo veže gotovo pola stoljeća je prelijepi Split s kojim prijateljstvo traje od 1973. godine.

Video: Skriveni kutci Splita 

U Srbiji smo prijatelji sa Kragujevcom, čiji biciklisti su redovno u vidu organiziranih maratona posjećivali Mostar te grad Tutin, krajnji jugozapad Sandžaka.

Video: Tutin, Srbija 
Video: Kragujevac, Srbija 

U zemlji sunca, vina i jezera, Makedoniji, prijatelji smo sa gradom Ohridom, najljepšim gradom ove države koji je uvršten na popis Svjetske baštine UNESCO-a zahvaljujući svom bogatom kulturnom naslijeđu.

Sa Ohridom smo prijatelji od 2018. godine kada je potpisan Memorandum o prijateljstvu kojim je predviđeno zajedničko apliciranje prema inozemnim projektima i razmjeni iskustava u oblasti kulture i sporta.

Video: Ohrid, Makedonija 

Jeste čuli za Kapošvar? S ovim gradom na jugozapadu Mađarske smo također prijatelji. Kapošvar je grad koji je prema legendi baš poput Rima niknuo na sedam brežuljka. Naselja na teritoriji grada su postojala još 5.000 godina prije Krista.

Video: Kapošvar, Mađarska 

Na tisuće turističkih aranžmana iz Bosne i Hercegovine vode prema još jednom prijatelju grada Mostara. Riječ je o Antaliji, gradu smještenom na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske.

Video: Top 10 stvari koje trebate učiniti  u Antaliji 

Najveće tursko međunarodno morsko odmaralište. Raj za turiste koji u istom danu mogu uživati i na snijegu i na plaži.

U Turskoj smo prijatelji i sa gradom Izmirom, koji je treći najmnogoljudniji grad u Turskoj koji se nalazi na obalama Egejskog mora te je ujedno i glavna turska izvozna luka.

Video: Izmir, Turska

Treći grad u ovoj državi s koji nam je prijatelj je i grad Kayseri koji se nalazi u regiji Kapadociji, a jedan je od najznačajnijih industrijskih i trgovačkih središta u Turskoj.

Na Bliskom Istoku imamo sporazum o razumijevanju sa gradom Amman koji je glavni grad države Jordan. Iako je "klasičnim turistima" dosadan, jer se sve znamenitosti nalazi izvan ovog grada, Amman je ipak grad lijep na svoj način.

Video: Amman, Jordan

U Italiji smo prijatelji sa tri grada, Montegrotto Terme, Arsoli, Bassano del Grappa.  Sa Montegrotto Terme prijateljstvo traje duže od dva desetljeća. Ovo mjesto poznato je po bazenu "The Deep Joy" koji nosi Guinessovu titulu najdubljeg bazena na svijetu.

Video: Najdublji bazen na svijetu 

U istoimenom gradu postoji park sa nazivom "Park Mostar". U parku se već nalazi fontana identična fontani u Parku Zrinjevac u Mostaru, kao i "Maslina mira" koju su zajedno posadili gradonačelnici naših gradova 2016. godine kao simbol mira među narodima.

Arsoli je mjesto u središnjoj Italiji, nalazi se u Lazio regiji. Sa Bassano del Grappa imamo potpisan "Akt bratimljenja između Starog mosta u Bassano del Grappa i Starog Mosta u Mostaru" i "Sporazuma o prijateljstvu između gradova Bassano del Grappa i Grada Mostara".

U Saveznoj Republici Njemačkoj imamo prijatelja u vidu grada Heidelberg. Grad sa najstarijim sveučilištem u Njemačkoj koje postoji od 1386. godine te surađuju sa Sveučilištem u Mostaru. 

Heidelberg je prijatelj Mostara od 1992. godine, a  smješten je u pokrajini Baden-Württembergu,  na rijeci Neckaru, te ima oko 145.000 stanovnika. Poznat je zbog dvorca koji je danas samo još ruševina otkad ga je uništio požar 1764. godine.

Video: Heidelberg u Njemačkoj 

Na sjeveru Europe, u Norveškoj, prijatelji smo sa općinom Orkdal.  2001. godine prilikom posjete  Norveškoj, mostarsku delegaciju primili su najveći čelnici grada Orkangera i komune Orkdal, da bi kao vrhunac suradnje uslijedio dogovor oko svečanog otvaranja jedne ulice u gradu Orkangeru koja će nositi naziv Mostarska ulica - Mostargata.

Video: Orkdal- mjesto sa Mostarskom ulicom 

Zadržati ćemo se još malo na sjeveru Europe i otići u Dansku gdje smo prijatelji sa gradom Vejle. Nakon višegodišnje suradnje između Vejlea i Mostara, 2014. godine, potpisan je sporazum o suradnji.

Nacionalno istraživanje 2010. godine ovaj grad u Danskoj je proglasilo najugodnijim mjestom za život.

Video: Vejle-najslađi grad Danske? 

U Francuskoj smo prijatelji sa gradom Millau koji je poznat po inženjerskom čudu.

Vijadukt Millau je najviši cestovni vijadukt na svijetu, visok 343 metra( 23 metra više od Eiffelova tornja) i dug 2,5 kilometra. Dio je autoceste koja povezuje Pariz i Barcelonu, a u  gradnji se koristilo 200.000 tona betona, 36.000 tona čelika i 9.000 tona asfalta.

Video: Millau-Most na nebu 

U dalekoj Kini, prijatelji smo sa Yinchuanom, jednim od najpametnijih gradova na svijetu.

U Yinchuanu vaše je lice kreditna kartica. Na lokalnim busovima prepoznavanje lica zamijenilo je poništavanje karte. Isto kako otisak prsta može otključati pametni telefon, lica putnika povezana su s njihovim bankovnim računima.

Kante za smeće pokreće solarna energija te se također koriste kao kompaktori, povećavajući tako kapacitet za čak pet puta. Kanta šalje signal kad je puna, tako da komunalci znaju kad je trebaju isprazniti.

Video: YINCHUAN, CHINA

U listopadu 2016. godine postali smo sestrinski brad sa gradom Isfahan, koji se nalazi u državi Iran. Isfahan je treći najveći grad Irana, a od 2015. pod UNESCO-vom zaštitom.

Naghsh Jahan Square je jedan od najvećih trgova na svijetu, dužine 560 metara i širine 160 metara. 

U ovom gradu postoji oko 6.000 povijesnih spomenika u gradu pa ga zbog toga zovu "half the world".

Video: ISFAHAN (Iran) is "HALF THE WORLD?!"
Kopirati
Drag cursor here to close