Bez perspektive

Ove godine bh. državljanstva odreklo se 1239 osoba

I ove godine, kao i prošle, također pandemijske, BiH je nastavila bilježiti veliki broj ispisa iz državljanstva.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2021. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH i 26 godina nakon završetka rata ne vide perspektivu. Odlaze cijele obitelji, a sve je više onih koji s BiH prekidaju svaku vezu. Ni pandemija koronavirusa, koja je doslovno zaustavila svijet, nije uspjela stopirati trend odricanja od bh. državljanstva. Naime, i ove godine, kao i prošle, također pandemijske, BiH je nastavila bilježiti veliki broj ispisa iz državljanstva.

Nekoliko stotina tisuća KM

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u prvih šest mjeseci ove godine bh. državljanstva odreklo se 1239 osoba. Na ispisu iz matične knjige državljana BiH je od početka ove godine zaradila nekoliko stotina tisuća KM jer pristojba za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, osim za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše Jugoslavije, za što plaćaju pristojbu od 200 KM. Odricanje od bh. državljanstva skuplje je ako se zahtjev podnosi posredstvom diplomatsko-konzularne mreže BiH jer se tada plaća i konzularna pristojba te stoji oko 1000 KM.

''U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne navesti druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države. U neformalnim razgovorima najčešće navode kako je stvarni razlog povoljniji radnopravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, kao i studiranje u inozemstvu. Veći broj osoba koje se odriču bh. državljanstva u potpunosti je integriran u sredini u kojoj živi u inozemstvu, čak puno više nego u BiH'', kazali su za Faktor iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodaju kako pojedini puno bolje govore njemački nego materinski jezik, a da se odricanje najčešće vrši “u korist” stjecanja državljanstva Njemačke i Austrije. Do danas smo, kada uključimo i podatke od prvih šest mjeseci ove godine, prešli broj od 92.000 građana koji su se trajno ispisali iz knjige državljana BiH.

Slične brojke

U prošloj godini bh. državljanstva odreklo se 3138 osoba te je vrlo moguće da ćemo i ovu godinu završiti sličnim brojem. U 2019. BiH je ostala bez 4059 državljana. Tijekom 1996., prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo se svega šest osoba, sljedećih nekoliko godina broj je bio dvoznamenkast, a posljednjih godina pristizalo je više tisuća takvih zahtjeva pa se BiH opasno primiče broju od 100.000 zauvijek izgubljenih državljana.

Trenutačno sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i RH, a Danska je prije nekoliko godina donijela zakon koji omogućava njezinim građanima, među kojima je i značajan broj bh. državljana, uz dansku, zadržati i putovnicu matične zemlje. S druge strane, u posljednjih sedam godina u Njemačku se iselilo 53.880 građana BiH. Na dan 31. prosinca 2020. u Njemačkoj je živjelo 211.335 bh. državljana. S obzirom na to da posljednje 2-3 godine bh. građani masovno odlaze na Zapad i da se njihov broj mjeri desecima tisuća, procjenjuje se kako bi pravi val odricanja od bh. državljanstva mogao uslijediti u godinama pred nama, kad oni koji sad odlaze steknu pravo uzeti državljanstvo neke od europskih zemalja.

Odricanje od državljanstva BiH najčešće se vrši “u korist” stjecanja državljanstva Njemačke i Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close