Nikšić

Ova vlast gora od prošle

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 08:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Brojni su primjeri koji ukazuju da se stanje u FBiH dosta pogoršalo otkako vlast vrši koalicija SDA - HDZ - SBB. Nažalost, vladajućim nacionalističkim strankama interes uopće nije razvoj gospodarstva i poboljšanje životnog standarda građana BiH, nego isključivo iskorištavanje javnih resursa za vlastite potrebe i dalja podjela i slabljenje države'', izjavioje u intervjuu za Nezavisne novine Nermin Nikčić, lider SDP-a BiH i nekadašnji premijer Federacije.

Kaže kako stranke u vlasti dijele javna poduzeća i javna sredstva isključivo prema etničkim principima te da ponižavaju radnike.

''Socijalna situacija je pred kolapsom. Mirovinski fond je stavljen na marginu zanimanja, kao i umirvljenici koji se prepadaju smanjenjem mirovina. Štrajkovi radnika su praktično svakodnevica. Suština je da se Vlada ovim pitanjima uopće ne bavi, sve je prepušteno nekoj inerciji, a to je neodgovorna politika koja može imati veoma teške posljedice'', rekao je, između ostalog, Nikšić.

Kaže kako smo svjedoci ''nevjerojatne hajke na Sud i Tužiteljstvio BiH''.

''Problemi koji sigurno postoje u pravosuđu mogu se jedino rješavati u demokratskim procedurama, a ne na način da političari određuju tko se smije ili ne smije uhititi i procesuirati. Tada to nije pravna država, već privatna'', rekao je Nikšić.

Na pitanje izlazi li SDP zajedno s Komšićrvom Demokratskom frontom na izbore, Nikšić je rekao je ''najispravniji način da općinske i županijske organizacije budu nositelji suradnje SDP i DF'' navodeći kako je prijedlog za Mostar primjer za to.

''Svakako da rukovodstva dvije stranke treba da uspostave principe i okvire te suradnje i mi već radimo na tome, ali sam uvjeren da ako izgradimo povjerenje na lokalnoj razini, onda možemo računati da smo napravili zaista čvrst savez za predstojeće lokalne izbore'', rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i na predaju aplikace za pristupanje EU te na mehanizam koordinacije, nazvavši ga još jednim porazom BiH i politike jačanja institucija BiH.

"Skandalozan je sam način na koji je usvojen, jer javnost i parlament ne samo da su bili u potpunosti isključeni, nego su bili i obmanuti i neistinito informirani od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ipak, ono što je puno gore od toga je sadržaj te odluke. Njezinim usvajanjem entiteti i županije dobili su svoj međunarodnopravni subjektivitet. Ova odluka je potpuno derogirala državu i suštinski ugrozila njezin put prema EU jer je u praksi teško provodiva", kaže Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close