Cartierove zlatare mnogo nam se dopale...

Ovo su najžešći pljačkaši iz Jugoslavije: Iz zatvora bježali helikopterom

U tim poduhvatima služio se svim čudima tehnike, uključujući radio-stanice, radare i specijalne naprave za neutraliziranje alarmnih uređaja.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2018. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radiša Jovanović zvani Stiv je sa prijateljem Brunom Sulakom, zvanim Legionar, pljačkao najbolje osigurane banke. U tim poduhvatima služio se svim  čudima tehnike, uključujući radio-stanice, radare i specijalne naprave za neutraliziranje alarmnih uređaja. I dok ga je jurila čitava Francuska, Stiv je u filmu spokojno, kao džentlmen-provalnik, glumio policajca koji uhićuje prestupnika Jean Paul  Belmonda.

A onda je sa Sulakom krenuo u svoju posljednju avanturu. Iz prodavnice Cartier, u Cannesu,  odnijeli su neopaženo nakit vrijedan sedam milijuna dolara.

Otišli su u Buenos Aires, ali su se tamo kratko zadržali, jer im se nije svidjela klima. Krenuli su kući, ali je Sulak uhićen  na španjolsko-francuskoj granici, u ukradenom BMW-u i s lažnom jugoslovenskom putovnicom u džepu.  Stiv i njegovi 'pajdaši' Pietro i Walter su ga oteli iz vlaka, stavljajući lisice satniji policajaca koji su ga sprovodili u zatvor, prenosi Kurir. 

Kada je Sulak, kao francuski neprijatelj broj jedan ponovo uhićen, Stiv je iznajmio helikopter da ga izbavi. U svom posljednjem pokušaju da ga izvuče iz zatvora, prelazi preko svih Sulakovih upozorenja. Ne samo što se prihvata problematičnog plana sa upadom u zatvor helikopterom, koga su drugari pokupili iz nekih novina i držali u rezervi, nego, sasvim amaterski, letjelicu iznajmljuje na aerodromu u Bordeaxu, u neposrednoj blizini zatvora u Gradignan.

Policija nije mogla ostati slijepa na ovaj izazov, i 11. ožujka 1984. godine Stiv gine u zasjedi.

Čuvši za njegovu smrt, Sulak je, navodno, plakao kao malo dijete, izjavivši da je i on također umro na aerodromu s njim.

"Vaša je pravda ruke uprljala krvlju, dok su njegove i moje ruke, jednako kao i naša savjest, potpuno čiste."

Ostavši bez potpore Stiva Jovanovića, Bruno Sulak uspjeva da vrbuje dvojicu visokih zatvorskih službenika. Njegov dobro smišljeni poduhvat bijega završava tragično 25. ožujka 1985. godine, kada, otkriven na putu kući, Sulak doživljava smrtni pad sa visine od sedam metara. Nađen je sa praktično izlomljenim svim kostima što upućuje na sumnju da je zapravo ubijen.

Kopirati
Drag cursor here to close