Preporuke

Otvoreni trgovački centri - evo što trebate znati

Prema preporukama Zavoda u trgovačkim centrima važno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema odlukama Federalnog stožera civilne zaštite tržni centri širom Federacije BiH otvaraju svoja vrata. Nakon što su zbog pandemije koronavirusa više od dva mjeseca proveli zatvoreni veliki broj ugostiteljskih i prodajnih prostora konačno će dočekati prve posjetitelje.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputilo je povodom toga listu mjera koje se moraju poštivati.

Preporuke trgovačkim centrima

Prema preporukama Zavoda u trgovačkim centrima važno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

Zbog kontrole broja posjetitelja preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska morat će se moći održavati fizička udaljenost od 1- 2 metra.

Broj posjetitelja koji mogu biti u isto vrijeme unutar centra odredit će se prema površini prostora. Preporučuje se 10m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100m2.

Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

Također, preporučuje se pojačana kontrola ventilacije prostora, s dodavanjem više vanjskog zraka u sustav za ventilaciju. Potrebno je povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

Na ulazima i na više mjesta ovisno od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, potrebno je postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno zaposlenicima i posjetiteljima.

Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetičarski saloni i sl.).

Preporuke posjetiteljima

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputilo je i preporuke za posjetitelje trgovačkih centara.

Od sada prije ulaska u centar posjetitelj je dužan voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba. Potrebno je zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

A osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom liječniku.

Preporuke osoblju

Osoblje trgovačkih centara prema preporukama Zavoda također je dužno voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

Zaposlenici koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, potrebno je uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom liječniku.

Poželjno je da zaposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano disanje.

Kopirati
Drag cursor here to close