Pravosuđe

Otvoreni rat: Mektić proziva za krivotvorenje, Tadić diže predmet

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 13:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je ponovno upozorio da pravosudni sustav i vladavina prava u BiH ne funkcioniraju, ocijenivši da najviše odgovornosti za 'pucanje' pravosudno-sigurnosnog sustava snosi Tužiteljstvo BiH.

Ustvrdio je da je ovo tužiteljstvo, umjesto da se bavi najsloženijim oblicima organiziranog kriminala i korupcije, postalo mjesto gdje se konstruiraju izmišljaju načini na koje će se neko lažno optužiti i eventualno procesuirati, zbog upućenih kritika ili prozivanja za nerad te institucije.

Izrečene tvrdnje ilustrirao je vlastitim saznanjima o tome da je protiv njega i direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića podnesena krivična prijava na temelju, kako kaže, krivotvorenog dokumenta o navodnom praćenju kretanja v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i navodnom prisluškivanju njezinih razgovora s potpredsjednicom VSTV-a BiH Ružicom Jukić.

Mektić je upozorio da se radi o 'paklenom planu' iz 'kuhinje Tužiteljstva BiH' te političkom pritisku kojim se pokušava onemogućiti komunikacija između pravosudnih i sigurnosnih institucija i time ići naruku pojedincima kojim odgovara da nitko nizašta ne odgovara.

Naveo je ''da se u Tužiteljstvu BiH bave morbidnim stvarima", te da je sve dio jedne smišljene taktike, odnosno da postoje pojedinci koji nastoje uništiti pravosudne institucije kako nitko ne bi odgovarao za kriminal i korupciju, istaknuvši da to neće proći.

Mektić je u tom kontekstu naveo da v. d. glavna tužiteljica Gordana Tadić ''opterećena bolesnom ambicijom'', optužuje čelnike sigurnosnih agencija u BiH zbog kritika upućenih prema Tužiteljstvu BiH, te da je Tužiteljstvo BiH neprijatelje našlo čak i u sigurnosnim agencijama - OSA-i BiH, SIPA-i...

Glavna tužiteljica rekla je pak kako BiH nije razvaljena zemlja te, ako ministar sigurnosti to smatra, ona ga poziva da podnese ostavku.

''U Tužiteljstvu BiH nema posebnih predmeta. Svi su isti, svi se rade profesionalno i stručno. Pritisci koji se vrše na rad Tužiteljstva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i veoma mi je jasno zašto do sada niti jedan glavni tužitelj nije izdržao na funkciji do kraja'', izjavila je glavna tužiteljica.

Konstatirala je kako postoje problemi u radu Tužiteljstva BiH te da postoji odlična suradnja sa sigurnosnim agencijama i drugim pravosudnim institucijama.

''Mislim da je upravo rezultat nekih naših aktivnosti u posljednje dva tjedna istup ministra Mektića, a koji će rezultirati određenim konkretnim rezultatima o kojima sada ne mogu govoriti. Gospodin Mektić ima kod nas formiranih više predmeta za različita krivična djela. I dalje će on imati isti status kao svi u BiH, ali o tome zašto je BiH razvaljena zemlja i zašto Tužiteljstvo BiH treba uništiti, on će morati objasniti Tužiteljstvu BiH. Ukoliko je BiH razvaljena zemlja, on će morati da kaže kako i zašto. Vidjet ćemo u kojem će svojstvu biti pozvan, a vjerojatno u svojstvu optuženog. Sve prijave protiv gospodina Mektića ja sam naslijedila. On je imao dogovor s bivšim glavnim tužiteljem da ga na ne napada. Ja to neću raditi'', objasnila je Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close