Najsuvremeniji sustav

Otvoren NICS centar za upravljanje kriznim situacijama

Kako je rečeno, prirodne katastrofe ne poznaju granice, te je stoga uvođenje NICS sustava, koji je kompatibilan sa sustavima zemalja regije, ključna pretpostavka za učinkovitiji odgovor na krizne situacije.
Vijesti / Flash | 21. 12. 2021. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu otvorilo NICS centar (Next Generation Incident Command System) za obuku i rad na komandnom sustavu upravljanja kriznim situacijama.

Radi se o projektu, čiju su realizaciju podržali NATO program ''Nauka mir i sigurnost” i Odjeljenje za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, a koji omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u BiH u izvanrednim situacijama, uključujući i angažman obrambenih struktura u sklopu misije civilno-vojne suradnje.

Otvaranje NICS centra u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH pozdravili su zapovjednica NATO stožera  Sarajevo brigadna generalica Pamela McGraha i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, istaknuvši značaj uvođenja NICS sustava u BiH za brz i učinkovit odgovor na eventualne prirodne i druge nesreće.

Riječ je o, kako su kazali, najsuvremenijem sustavu u funkciji spašavanja ljudi i materijalnih dobara, koji se temelji na informacionoj platformi najnovije generacije, te koji svjedoči o važnosti unaprjeđenja partnerstva s NATO-om, čija je suština jačanje kolektivne sigurnosti, uključujući i odgovor na krizne situacije.

Na značaj uvođenja NICS sustava ukazali su i ministri sigurnosti i obrane BiH Selmo Cikotić i Sifet Podžić, kao i zamjenik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, potcrtavajući važnost djelotvorne razmjene informacija u sektoru zaštite i spašavanja, odnosno njihove dostupnosti svima u realnom vremenu.

Bh. dužnosnici iskazali su zahvalnost VeleposlanstvuSAD-a u BiH, NATO-u i EUFOR-u za proaktivnu ulogu i saradnju u jačanju bh. kapaciteta u sektoru sigurnosti i obrane kao i na planu unapređenja sigurnosnog okruženja u Bosni i Hercgovini uopće.

Kako je rečeno, prirodne katastrofe ne poznaju granice, te je stoga uvođenje NICS sustava, koji je kompatibilan sa sustavima zemalja regije, ključna pretpostavka za učinkovitiji odgovor na krizne situacije.

Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH, u suradnji s ministarstvima unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i Centrom za upravljanje kriznim situacijama Republike Sjeverne Makedonije te Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD), uspješno je realiziralo projekt ''Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u državama zapadnog Balkana''.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg je razvijen i implementiran spomenuti sustav za razmjenu relevantnih informaciuja između različitih sudionika sustava zaštite i spašavanja u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća.

Sudionici ceremonije otvaranja NICS centra bili su u prilici pogledati video-materijal sa terenske vježbe ''NICS Mostar 2021'' u kojoj su sudjelovali pripadnici ministarstava sigurnosti i obrane BiH i OSBiH, Federalne uprave civilne zaštite Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog križa BiH i drugih nevladinih organizacija.

Ceremoniji su, pored dužnosnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane BiH i OSBiH, prisustvovali i predstavnici Američkog veleposlanstva u BiH, NATO stožera u Sarajevu i EUFOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close