Most i granični prijelaz

Otvoren ''Bratoljub''

Most i granični prijelaz svečano su otvorili ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2021. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Most i granični prijelaz svečano su otvorili ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Obraćajući se prisutnima, Mitrović je podsjetio kako je trebalo 15 godina od ideje do realizacije, a šest godina od početka radova, piše N1.

''Kad god pričamo o Europi, kažu Europa bez granica. Što onda među Srbima mora da bude granica'', istaknuo je Vulin.

Srđan Rankić, načelnik općine Bratunac, kazao je kako ovo treba biti početak uspješnih projekata kulturnog povezivanja i svake druge suradnje.

''Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca i putnik do kuće'' istaknuo je.

Milan Janković, načelnik općine Ljubovija, kazao je kako je današnji dan veliki za općine Ljubovija i Bratunac.

''Na današnji dan otvaramo ovu divnu građevinu koja će nas godinama spajati i pomoći da se ekonomski razvijamo i budemo bliži jedni drugima'', kazao je.

Otvaranju je sudjelovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, predstavnici općina srednjeg Podrinja, političkog, privrednog i kulturnog života i veliki broj građana.

Izgradnja ''Bratoljuba'', čija je dužina 227 metara, trajala je od listopada 2015. do svibnja 2017. godine i koštala je 13 milijuna eura. Radove je u cijelosti financirala država Srbija.

 Granični prijelaz i most 

Vlada Republike Srpske financirala je izgradnju pristupnog puta do graničnog prijelaza kod ''Bratoljuba''.

Završetak izgradnje mosta bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Nakon toga su počele aktivnosti oko izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza i carinskog terminala BiH i Srbije sa lijeve strane Drine.

Kod mosta preko Drine početkom travnja prošle godine počela je izgradnja graničnog prijelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ti radovi, vrijednosti 14,5 milijuna KM, završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prijelaza.

Novi granični prijelaz biće zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regiji.

Ovo će biti međunarodni granični prijelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prijelaz ima tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.

Kopirati
Drag cursor here to close