TI BiH

Otvaranje institucija prema građanima ključ reforme javne uprave

Vijesti / Flash | 01. 03. 2017. u 14:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Open Government Café-u federalni premijer Fadil Novalić dao je podršku principima otvorene vlasti, te ukazao na značaj principa transparentnosti i otvorenosti, koji su zastupljeni i u Reformskoj agendi za BiH 2015.-2018.

Tom prilikom u organizaciji Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i suradnji s koalicijom nevladinih organizacija zaduženim za inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP) predstavljeni su mehanizmi unapređenja komunikacije institucija s građanima u cilju jačanja odgovornosti u radu javne uprave.

Koncept Open Government Caféa na jedinstven način je predstavio različite oblike suradnje civilnog društva i javnog sektora, a prezentirani su i planovi institucija i organizacija civilnog društva u okviru Partnerstva za otvorenu vlast.

Pristupanjem OGP Inicijativi BiH se obavezala na veću transparentnost i otvorenost vlasti, borbu protiv korupcije, osnaživanje građana i korištenja novih tehnologija za učinkovitije i odgovornije pružanje javnih usluga.

U tom procesu do sada su, kako je rečeno, propuštena dva roka za kreiranje prvog akcijskog plana BiH za stvaranje otvorene vlasti.

Zato su organizacije civilnog društva radile na kreiranju prijedloga mjera za prvi akcijski plan BiH, provodeći konzultacije sa širom javnosti. Prijedlog mjera bit će prezentiran Savjetodavnom vijeću BiH u okviru OGP inicijative, priopćio je TI BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close