Prometne veze

Otvaranje autoputa: ''9. januar'' će poboljšati vezu sa Sarajevom

Vijesti / Flash | 11. 09. 2016. u 12:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksnadar Vučić rekao je danas u Pranjavoru da su nam mir i stabilnost potrebniji nego ikada i da se putovi grade da bi povezivali, što je neophodno regiji, kojoj ne trebaju tenzije.

Kaže da je neophodan mir i suradnja sa susjedima te da je su neophodna radna mjesta i investicije, a ne nestabilnost, ističući da su Srbima potrebni dobri odnosi s Hrvatima i Bošnjacima.

Vučić je u obraćanju, na otvaranju dionice autoputa Banja Luka – Doboj, kazao da oni koji znaju kako je graditi autoputove znaju i kako je teško bilo izgraditi ovih 36 kilometara dionice čijem otvaranju nazoči, a da će sve značiti nove investicije, radna mjesta, bolju povezanost...

''Izgraditi put ne znači samo poboljšati komunikaciju, već znati i gdje trebaš ići i imati cilj, dodao je Vučić i naglasio da želi da se gradi, a ne ruši.

Vučić je kazao da se nada će Srbi umjeti izabrati pravi put, te da Srbija podržava RS, a cijeni partnere i prijatelje iz BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da uključujući ovu dionicu RS sada ima više od 70 kilometara 'modernog' autoputa, što je posebno važno za razvoj gospodarstva.

''Ovaj autoput s ponosom nosi naziv najvažnijeg datuma za RS - 9. januar'', rekao je Čubrilović u obraćanju na svečanom otvaranju, napominjući da će RS, ovim autoputom imati i bolju prometnu vezu, između ostalog, i sa Sarajevom.

Svečanost otvaranja ove dionice autoputa, duge 36 kilometara, počela je intoniranjem himni RS-a ''Moja Republika'' i Srbije ''Bože prvade''.

Dolazak Vučića na svečano otvaranje prisutni građani su propratili skandidarnjem njegovog imena.

Izgradnja ove prve dionice autoputa je trajala četiri godine, a financirana je kreditnim sredstvima uropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 milijuna eura.

Izvođač radova je konzorcijumom firmi ''Integral inženjering'' Laktaši i ''Granit'' Skoplje.

Kopirati
Drag cursor here to close