U bolnici

Otrovnica ga ujela za ruku dok je sjedio na klupi

Petnaestogodišnji dječak je smješten u kliniku, a liječnici su na osnovu kliničke slike i otoka na prstu zaključili da je riječ o otrovnici.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2023. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječaka je sinoć oko ponoći ujela zmija za ruku dok je s prijateljem sjedio na klupi u Svilajncu.

''Petnaestogodišnji dječak iz Svilajnca je smješten na Infektivnu kliniku UKC Kragujevac, nakon što ga je ujela zmija, u dobrom je općem stanju s urednim respiratornim i kardio-cirkularnim parametrima'',  potvrdili su liječnici Infektivne klinike u Kragujevcu, a prenosi RTRS.

Na osnovu kliničke slike i otoka na prstu, liječnici Hitne pomoći Svilajnac posumnjali su da je riječ o ujedu zmije otovnice. 

Dječak je nakon zbrinjavanja u Hitnoj sanitetnim vozilom prevezen u Klinički centar u Kragujevcu gdje je odmah primio zaštitnu terapiju.

Zato je vrlo važno da budete oprezni i gledate kuda hodate i gdje sjedate.

Prevencija ugriza

Neke ugrize poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti, zato budite na oprezu!

Međutim, postoje mjere opreza koje mogu znatno umanjiti mogućnost da Vas zmija ugrize:

  • Pustite zmiju na miru. Mnogi ljudi budu ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe.  Zmije najčešće pobjegnu, a samo iznimno napadaju.
  • Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se što je moguće više krećite već postojećim stazama.
  • Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, nemojte zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena).
  • Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije. Posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama.  
Kopirati
Drag cursor here to close