Plaće i naknade

Otpremnina ograničena na 10.000 KM

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 11:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Povjerenstva za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene zakona o plaćama i naknadama kojima je predviđeno ograničavanje otpremnine u bh. institucijama na oko 10.000 KM.

Ovo zakonsko rješenje prijedlog je zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damira Arnauta, ali je predsjedavajući Povjerenstva Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) uložio amandman kojim je tražio da se iz ovog zakonskog prijedloga izuzmu vojni i policijski službenici.

Međutim, Arnaut je, uz iznošenje podataka o plaćama vojnih i policijskih službenika, naglasio da njima visina otpremnine ostaje ista jer ni do sada ona nije bila veća od 9.960 KM, koliko bi bila ukoliko izmjene ovog zakonskog rješenja prihvati i Zastupnički dom PSBIH.

Arnaut tvrdi da bi prihvaćanjem amandmana poslanika Kožula, koji danas nisu podržali članovi Povjerenstva, iznos otpremnine bio 15.000 KM, a time bi se, smatra Arnaut favoriziralo isključivo rukovodeće državne službenike počevši od šefova odsjeka.

''Uštede će biti oko milijun KM na godišnjoj razini, ali najvažnije je da se šalje poruka građanima da nema više nerealnih stvari, odnosno da netko tko ima plaću od 6.000 KM, poput člana Predsjedništva BiH, još na to dobije i 30.000 KM otpremnine. To su neke stvari koje su bile nedopustive '', pojasnio je.

Kako je zaključio otpremnina koju predlaže je realna i ispunjava svrhu da nekome olakša tranziciju pri odlasku u mirovinu, a ne da bude nagrada.

Sadašnji Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine sustav dopušta otpremnine u visini šest plaća zaposlenog ostvarenih u prethodnih šest mjeseci, bez obzira na to koliko je plaća zaposlenog, a prijedlog Arnauta ograničava najvišu moguću otpremninu na 9.960 KM i ostavlja najmanju zajamčenu otpremninu od 4.980 KM, koliko je i sada.

Kopirati
Drag cursor here to close