Sud BiH

Otmičar Ante Jelavića optužen za ubojstvo žena i bebe

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH počelo je suđenje Saši Savinoviću, bivšem pripadniku Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Saša Savinović od svibnja do kraja 1993. kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Po prvoj točki optužnice, Savinović je oko 21 sat, 15. srpnja 1993. godine, s još trojicom vojnika HVO-a upao u stan Nade Franjo. U stanu je bilo nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, među njima jedna beba.

''Mužu Nade Franjo kazao je 'Srbine, šta ćeš ti s balijama'. Izveli su iz stana pet osoba. Jedna se uspjela spasiti a tijela ostale četiri žene, među kojima je bila beba, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu'', kazala je tužiteljica Lejla Konjić.

Po drugoj točki optužnice, Savinović je upao i u stan obitelji Harmandić. Nasilno ih je izveo iz stana, te odveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju BiH. Pucajući oko i iznad njih, natjerao ih je da bježe na stranu grada pod kontrolom ARBiH.

Tužiteljica Konjić kazala je kako će svoje tvrdnje dokazivati uz pomoć 33 svjedoka i vještaka.

Kazala je i kako su među svjedocima osobe koje će potvrditi da je Savinović bio pripadnik Kažnjeničke bojne. Isto tako, dva zaštićena svjedoka, koji su bili direktni sudionici događaja iz optužnice, svjedočit će u korist Tužiteljstva.

Obrana Saše Savinovića nije iznosila uvodnu riječ. Savinović, koji je kazao kako razumije optužnicu, ranije je osuđivan. Priznao je krivicu zbog sudjelovanja u otmici Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i osuđen na godinu i pol dana zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close