Heinrich Himmler

Otkriveni dnevnici zloglasnog vođe SS-a koji je u smrt poslao milijune židova

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 08:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta koji je u smrt poslao milijune židova, prenosi u srijedu BBC.

Njemački najtiražniji dnevni list Bild objavio je niz isječaka iz Himmlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himmler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijed o pogubljenju deset Poljaka. I dopisao je da je uživao u obroku koji su pojeli u logoru Buchenwaldu. Također je rekao SS-u da trenira pse koji bi mogli "raskomadati ljude" u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a bit će popraćena bilješkama. Himmler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu "Reichsfuehrer SS". Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali židove, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali "inferiornom rasom".

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu pokušao je pobjeći obučen u odoru običnog vojnika, no uhvatili su ga britanski vojnici.

Himmler (44) je izvršio samoubojstvo popivši kapsulu cijanida koju je nosio u zubu. Njegove dnevnike proučavao je Njemački povijesni institut u Moskvi. Znanstvenici su obuhvatili godine 1938., 1943., i 1944., a pronađeni su u arhivu ruskoga ministarstva obrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Povjesničari su ranije obradili Himmlerove dnevnike iz 1941., 1942., i 1945., i donedavno nisu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi BBC, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close