72.obljetnica

Otkriven spomenik za učenike koji su poginuli u eksploziji 1951. u Čitluku

Spomenik stradalim učenicima je smješten na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2023. u 12:20

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 72. obljetnice stradanja jedanaest učenika u Čitluku će u utorak, 7. veljače  je otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje.

Čitlučani se na današnji dan prisjećaju tragičnog događaja koji se dogodio 7. veljače 1951. kada je život izgubilo 11 učenika, a 4 učenika je ranjeno.

Vraćajući se kući, učenici Osnovne škole Čitluk naišli su na eksplozivnu napravu iz Drugog svjetskog rata, koja je u tom trenutku eksplodirala.

Smrtno su stradali sljedeći učenici petog razreda čitlučke osnovne škole: Zdravko Kordić (Barišin), Mirko Barić (Stankov), Drago Vidić (Antin), Ivica Pejdo (Jozin), Stojan Ljolje (Matin) iz Blizanaca, zatim Niko Karačić (Rafin) iz Biletića, te Pero Prskalo (Marijanov), Jago Zubac (Andrijin), Drago Zubac (Ivanov), Jure Zubac (Ivanov) i Slavko Buntić iz Paoče. Uz to, ranjeni su: Ivan Jerkić (Karlov) i Pero Krndelj iz Blizanaca te Ivan Paponja (Žarkov) i Mate Doko (Jakovljev) iz Paoče.

Sveta Misa se slavi u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, a nakon misnog slavlja u blizini mjesta stradanja je otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje. Spomenik stradalim učenicima je smješten na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor.

Njegovu izradu je iniciralo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close