Sunday Times

Otkriven identitet Foleyeva ubojice - 23-godišnji bivši repper L Jinny iz Londona

Vijesti / Flash | 24. 08. 2014. u 13:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanske tajne službe identificirale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Jamesa Foleya, objavio je u nedjelju list Sunday Times.

Foleyev ubojica 23-godišnji Abdul Majeed Abdul Bary iz Londona, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi.

On je prije godinu dana napustio svoju obitelj u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku. Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji. List piše kako su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora.

IS je Foleya pogubio u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video s prikazom pogubljenja objavljen je u utorak na internetu. Počinitelj na snimci govori engleskim naglaskom, a jezični stručnjaci procjenjuju da potječe iz istočnog Londona.

List Guardian izvijestio da je Foleyev ubojica Britanac koji sebe naziva "Jihadi John" i da pripada jednoj skupini britanskih islamista. List se pri tome poziva na iskaz jednog bivšeg taoca te skupine. Foleyev ubojica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španjolske novinarke.

Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu. Skupinu islamista iz Velike Britanije taoci zovu 'Beatles'.

Britanski list The Independent u subotu je objavio kako je Bary bio i relativno poznati repper imena L Jinny ili Lyricist Jinn. Kako prenosi Jeruzalem Post, Bary je imao solidnu glazbenu karijeru te je snimao video spotove za svoje pjesme od kojih su se neke mogle čuti i na BBC radiju.

Prema nekim izvješćima, vjeruje se da je Baryjev otac Adel Abdul Bary, izbjeglica iz Egipta, bio jedan od najbližih suradnika Osame bin Ladena. Velika Britanija ga je navodno izručila SAD-u zbog optužbi za terorizam 2012. godine te da je sudjelovao u napadima na dvije američke ambasade u istočnoj Africi 1998. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close