RS

Otkrivanjem prevara na mirovinama ostvarena ušteda od 6,27 milijuna KM

Vijesti / Flash | 31. 12. 2015. u 14:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2015. godine Fond za mirovinsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske izvršio je 45.749 pojedinačnih obustava mirovina, od čega se, nakon kompletiranja dokumentacije, u isplatu vratilo svega 9.860 ili tek svaki peti korisnik, a ostvarena je ušteda od 6,27 milijuna KM na godišnjem nivou, rečeno je Srni u ovom fondu.

Na ovaj način ostvarena je ušteda od 6,27 milijuna KM na godišnjem nivou, od čega efektivna ušteda od 3,2 milijuna KM, što je mnogo više u odnosu na 2014. godinu kada je pojedinačnih obustava bilo 29.106, a u isplatu vraćeno 4.102 korisnika, piše Srna.

Po ovom osnovu, za protekle četiri godine koliko traje akcija "Stop prevarama - do mirovine pošteno" Fond je ostvario uštede veće od 23 milijuna KM.

Prijave putem pošte i emaila

U 2015. godini, težište rada u akciji stavljeno je na provjeru medicinske dokumentacije, te je prijavljeno ukupno 89 osoba pod sumnjom da su pravo na invalidsku mirovinu ostvarili na prevaru.

Osobe koje su na sumnjiv način ili prevarom došle do invalidske mirovine prijavljivana su putem pošte, njih 44, a 35 putem besplatne telefonske linije 080 050 100, dok su tri osobe prijavljene putem emila i sedam prijavom putem namjenskih poštanskih sandučića.

"U 2015. godini Fond je težište provjera stavio na provjeru vjerodostojnosti medicinske dokumentacije, na osnovu koje je ostvareno pravo na invalidsku mirovinu, prvenstveno provjeravajući dokumentaciju sa dijagnozama psihoze, depresije, PTSP-a, šizoafektivnih stanja, što se najčešće i ponavljalo kod velikog broja korisnika koji su pravo na invalidsku mirovinu ostvarili na bazi takve dokumentacije", rekao je Srni glasnogovornik Fonda Tihomir Joksimović.

On kaže da su provjere vršene u suradnji sa velikim i važnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i Srbiji, među kojima su Klinički centar Srbije - Klinika za psihijatriju, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Beograd, VMA Beograd, KBC "Zvezdara" Beograd, Klinički centar Podgorica, Kantonalna bolnica "Dr Safet Mujić" Mostar, Opća bolnica Trebinje, Zdravstvena ustanova "Anima" Mostar, odakle je medicinska dokumentacija za invalidske mirovine najčešće i dolazila.

Preko 50 prevara iz Hercegovine

"Ispostavilo se da u tim provjerama za 51 osoba s područja filijale Trebinje nije potvrdila vjerodostojnost medicinske dokumentacije, u smislu da su navedene ustanove najčešće odgovorile da se osobe za koje je tražena provjera nikada nisu liječila u tim ustanovama, da su medicinski dokumenti sa memorandumima i pečatima tih ustanova krivotvoreni i drugo", rekao je Joksimović.

Od 51 osoba iz Hercegovine, od kojih 31 iz Bileće, njih šest-sedam pojavljuje se s krivotvorenom medicinskom dokumentacijom, ne kod jedne već kod većeg broja medicinskih ustanova, kao serijski krivotvoritelji.

"Za sve te osobe Fond odmah pokreće postupak izvanredne kontrole pred organima vještačenja Fonda MIO, koji u pravilu znači ocjenu da nema gubitka radne sposobnosti za te osobe, odnosno da im prestaje pravo, iako su većina njih ostvarili pravo na invalidsku mirovinu najčešće u razdoblju od 2007. do 2009. godine", kaže Tihomir Joksimović i dodaje da istovremeno Fond za takvo djelo protiv tih osoba podnosi kaznenu prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova Srpske.

On najavljuje da će težište rada Fonda na provjeri medicinske dokumentacije biti nastavljeno, a prenosi se sada i na druge filijale, budući da je do sada u fokusu bila filijala Trebinje gdje je postotak invalidskih mirovina oko 25 posto, što je daleko iznad prosjeka u Fondu koji je trenutno 15,7 posto.

"U pojedinim filijalama kao što su Doboj, Istočno Sarajevo postotak je i znatno manji od prosjeka Fonda", kaže Joksimović.

Osim kontrole medicinske dokumentacije, treba istaći provjeru dvostrukog statusa korisnika obiteljske mirovine koji su istovremeno bili i u statusu osiguranika (zaposlenog), piše Srna.

"U srpnju i kolovozu ove godine za 190 korisnika utvrđen je prestanak prava, jer je njihov istovremeni status korisnika i osiguranika suprotan propisima. Također, u kolovozu je vršena opsežna provjera korisnika obiteljske mirovine djece na redovnom školovanju, kada je zbog završetka školovanja, koje nije prijavljeno Fondu MIO ili statusa osiguranika (zaposlenja nakon završenog školovanja) prestalo pravo za 50 korisnika obiteljske mirovine.

"U širem kontekstu akcije 'Stop prevarama – do mirovine pošteno' vrši se stalna kontrola kompletnosti dokumentacije u smislu redovnog i blagovremenog dostavljanja potvrde o životu za korisnike sa prebivalištem van Republike Srpske, dostavljanja školskih potvrda za djecu korisnike obiteljske mirovine na redovnom školovanju, nedostavljanja jedinstvenog matičnog broja i slično, zbog čega se onda i vrše pojedinačne obustave mirovina", dodao je Joksimović.

Akcija "Stop prevarama – do mirovine pošteno" počela je krajem 2011. godine, odnosno u potpunosti zaživjela 2012. Zamišljena je kao trajna akcija i kao takva se i provodi.

Kopirati
Drag cursor here to close