zona sukoba

Otet još jedan Srbin u Libiji

Vijesti / Flash | 26. 04. 2016. u 07:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljanin Srbije Miroslav Tomic´ (36) otet je u subotu u Libiji. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u stalnom je kontaktu sa libijskim vlastima.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije potvrdili su ovu informaciju za "Večernje novosti", ističuc´i da su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima, sa kojima čine sve da se ova situacija što prije riješi i da se državljanin što prije nađe na slobodi.

Kako saznaje ovaj beogradski list, Tomic´, koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine "Mesina oilfield", koja je u vlasništvu kompanije "Arabian gold oliv company". Inače, bušotina se ne nalazi u zoni sukoba, zbog čega se pretpostavlja da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najvjerojatnije kako bi tražili otkup. Potraga je započela odmah po prijavi nestanka, prenosi B92.

Prema neslužbenim informacijama, Tomic´ je najverovatnije otet dok je obilazio naftne bušotine. Inače, u Libiji živi poslednjih 20 godina i zaposlen je u njemačkoj kompaniji "Ferostal", koja se bavi održavanjem naftnih cijevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin. Kako se moglo saznati, on, kao i ostali zaposleni, dobio je garancije da c´e biti siguran, tim prije što postoji osiguranje oko naftnih polja.

Prije pet godina, firma je evakuirala svoje radnike iz zona sukoba, a otmica se odigrala u mirnom dijelu zemlje, zbog čega se i pretpostavlja da je izvršena kako bi se tražio otkup. Tomic´, čija obitelj živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do prije tri tjedna je bio u Srbiji, a planirao se vratiti u srpnju kako bi sa suprugom i dvojicom maloljetnih sinova otišao na zajednički odmor. Posljednji se s njim, dan prije otmice, čuo prijatelj koji također živi i radi u Libiji. O nemilom događaju, Tomic´evu obitelj obavijestili su nadležni iz kompanije "Ferostal".

Podsjećamo, prošle godine u blizini Sabrate oteti su službenici srpskog veleposlanstva u Libiji Slađana Stankovic´ i Jovica Stepic´. Nažalost, ubijeni su 19. veljače prilikom američkih zračnih napada na uporište Islamske države.

Sredinom siječnja ove godine, posle deset mjeseci zarobljeništva iz zatvora u Tripoliju pušten je Srđan Babic´. Bivši tjelohranitelj Zorana Đinđic´a, radio je za francusku kompaniju "Argus" koja se bavi poslovima fizičkog osiguranja diplomatskih i gospodarskih misija, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close