Bez informacija

Otac uhićenog mladića u Turskoj: Nikome ne vjerujem dok ne vidim sina

Husein Mašetović kaže da on, iako ima informaciju od Generalnog konzula da je odvjetnik po službenoj dužnosti posjetio njegovog sina, i da je ovaj dobro, što je potvrdio i veleposlanik Sadović, ipak nikome ne vjeruje dok se osobno ne uvjeri.
Vijesti / Flash | 05. 06. 2018. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Mašetović, otac 23-godišnjeg Selmira Mašetovića, koji je uhićen u Turskoj 22. svibnja zbog sumnje da je povezan s FETO-om, Fetulahovom terorističkom organizacijom, kako turske vlasti nazivaju pokret kojem je na čelu Erdoganov bivši veliki saveznik, a danas ogorčeni neprijatelj Fetjulah Gulen, kaže kako ga nijedna državna institucija iz BiH nije kontaktirala u vezi s tim uhićenjem.

''Jesam razgovarao s Generalnim konzulatom BiH u Gradačcu, ali ovdje mislim na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde'', objašnjava Husein, koji živi u Gradačcu i koji najviše o svome sinu saznaje iz medija.

On, naime, nije vidio da se za N1 oglasio Bakir Sadović, veleposlanik BiH u Turskoj, koji je rekao da su u tijeku aktivnosti bh. diplomatskih predstavništava u Turskoj s ciljem da se Generalni konzul vidi s uhićenim Mašetovićem, a drugo, da se Mašetović brani sa slobode.

Veleposlanik je rekao da odgovor u vezi sa tim još nije stigao od turske strane.

Husein Mašetović kaže da on, iako ima informaciju od Generalnog konzula da je odvjetnik po službenoj dužnosti posjetio njegovog sina, i da je ovaj dobro, što je potvrdio i veleposlanik Sadović za N1, ipak nikome ne vjeruje dok se osobno ne uvjeri.

Otac  je za Oslobođenje rekao da prvi put čuje da je u tijeku proces angažiranja odvjetničkog tima iz Istanbula koji bi branio njegovog sina.

''Odvjetnik po službenoj dužnosti je rekao bh. konzulu da mu je istekla dozvola, i da on mora vaditi novu. Tko bi u to mogao povjerovati'', kaže rezignirano Husein, tvrdeći da nikako ne stoje optužbe o terorističkoj aktivnosti njegovog sina.
''On je u Tursku prije pet godina došao kao stipendist Izvora nade, ali, kada mu je stipendija istekla, mi smo ga, uz pomoć prijatelja iz Gradačca stipendirali. Samo tri ispita ga dijele od diplomiranja'', kaže Husein, koji nije bio siguran da li bi se njegov sin, nakon diplomiranja, vratio u BiH.

''Mislio sam da će doći ovdje da se malo odmori od svega, a imao je i neke planove za odlazak u treću zemlju, vidite kakvo je stanje u BiH'', kaže Husein, čiji sin je studira psihologiju, a koji ima još troje djece.

Iz Ministarstva pravde BiH su negirali da su dobili bilo kakvu informaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH.
To stoji i u informaciji koja je odaslana medijima.

Nama je u Ministarstvu pravde objašnjeno da se u ovakvim slučajevima koji, inače, nisu rijetki, (tisuću bh. državljana je u 2018. godini dosad bilo uhićeno), oni uključuju tek kada dođe do pokretanja procesa.

''Mi smo po Bečkoj konvenciji dužni izaći u susret državi koja traži pravnu pomoć, i mi to radimo, što nam je svakodnevni posao, najmanje sto raznih dokumenata pripremamo svaki dan u vezi s zahtjevima raznih država'', tvrde u Ministarstvu pravde, naglašavajući da je sada sve do naše diplomacije.

Kažu i to da bi se, prema međunarodnom zakonu, ako Selvir izrazi želju da se vidi s predstavnikom svoje zemlje, ili s rodbinom, njemu moralo izaći u susret.

Otac Husein razmišlja da krene put Turske, ali ipak čeka da vidi što će se dogoditi dalje.


Kopirati
Drag cursor here to close