Krvoproliće

Otac Aylana Kurdija: Užas u Siriji se konačno mora zaustaviti

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otac Aylana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dječaka izbjeglice čije je tijelo izbacila voda na tursku obalu prije godinu dana, u četvrtak je osudio neuspjeh svijeta da zaustavi krvoproliće u njegovoj domovini.

''Političari su govorili nakon smrti u mojoj obitelji: "Nikada više!", izjavio je ogorčeni otac Abdullah Kurdi (41) za njemačke dnevne novine Bild.

''Svi tvrde kako žele nešto učiniti zbog fotografije koja ih je toliko dirnula. Što se, međutim, događa sada? Ljudi još umiru i nitko ne čini ništa kako bi to spriječio'', kazao je.

Kurdi je govorio uoči obilježavanja prve godišnjice tragedije na Mediteranu, u kojoj su također izgubili živote njegova supruga Rehab (35) i njihov drugi sin, petogodišnji Galip.

Potresna slika beživotnog tijela malog dječaka vremenom je dobivala na snazi kao jedan od najpotresnijih prizora migrantske krize.

Kurdi, koji dolazi iz sirijske kurdske zajednice, izjavio je za Bild da je ispravno što je fotografija njegovog sina objavljena širom svijeta.

''Takve stvari moraju se pokazati kako bi ljudima bilo jasno što se događa. Na kraju krajeva slika, međutim, ne mijenja mnogo. Užas u Siriji konačno se mora zaustaviti'', kazao je.
Kurdi sada živi sam u stanu u Arbilu na kurdskom sjeveru Iraka, u zgradi koju čuvaju lokalne pešmerga snage.

On je sačuvao igračke pokojnog sina u dnevnoj sobi i mnogo je pušio tijekom intervjua, navodi Bild, dodajući da su ga oblile suze dok se prisjećao tragedije.

''Sada sam vjerojatno sigurniji nego što sam ikada bio u životu. Ali, zbog čega?'', kazao je on, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close