SBB

Osveta: Traži se smjena Lagumdžije i Osmića

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 09:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je na današnjoj sjednici rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra obrane BiH Zekerijaha Osmića i smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Zastupnica SBB-a Ismeta Dervoz kazala je da je 12. svibnja 2014. godine u Vojarni Kozara u Banja Luci održana zvanična ceremonija povodom obilježavanja Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske.

''Ministar nije adekvatno reagirao na zloupotrebu ove ceremonije od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je u obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni intoniranje entitetske himne na proslavi od državnog značaja'', pojasnila je Dervoz.

Dodala je da je Osmić time sudjelovao u antiustavnom rušenju Oružanih snaga BiH što je učinio Dodik i drugi predstavnici RS-a u kršenju protokola koji je ranije utvrdilo Ministarstvo na čijem je čelu.

Zastupnik SBB-a Mirsad Đugum zatražio je smjenu ministra Lagumdžije obrazlažući ovaj zahtjev nezadovoljstvom građana koji od 7. veljače prosvjeduju širom BiH, a koji su kako je kazao Đugum, nezadovoljni radom ministra Lagumdžije.

Zastupnik Kluba SNSD-a Drago Kalabić kazao je novinarima da je u posljednje vrijeme sve više ovakvih inicijativa, a ova inicijativa još jedan je "bošnjački obračun za što bolju startnu poziciju na izborima".

Najavio je ipak da smjenu neće podržati, ali je ocijenio da nije dobro da se u predizborno vrijeme koriste takve stvari jer one ostavljaju trajne posljedice, a ova inicijativa je najbolji put za "razvaljivanje BiH". 

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik smatra neosnovanim protivljenje SBB-a u vezi s proslavom Dana bivše vojske RS-a te je ponovio da himna RS-a treba da se intonira na tom skupu i da će tako biti i sljedećih godina.

Povodom zahtjeva SBB-a, da zbog toga bude smijenjen ministar obrane BiH Zekerijah Osmić, Dodik je u izjavi novinarima rekao da SBB nije dio skupštinske većine na razini BiH "i ne može bilo što uraditi".

''To je Dan vojske i Dan boraca RS-a i nema ništa logičnije nego da se intonira himna i izlože obilježja RS-a'', dodao je Dodik i naveo da oni, koji uporno hoće da negiraju RS, "vode neke svoje ratove u Sarajevu“. 

Podsjećamo, Vijeće ministara je ostalo bez ministra sigurnosti nakon što je s te dužnosti smijenjen Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. Za njegovu smjenu glasovao je, između ostalih, i SDP iz čijih redova dolaze dva ministra čija se smjena traži.

Također, i HDZ 1990 pokušao je uzeti fotelju od ministra Damira Ljubića tvrdeći kako njegova pozicija pripada stranci koju je napustio. No, parlamentarci tvrde kako su sve aktivnosti oko ''ministarskih glava'' stvar predizbornih igara i nema većine za bilo kakve promjene u Vijeću ministara.

Predsjedatelj Vjekoslav Bevanda zatražio je od stranaka da predlože kandidate za ministra sigurnosti BiH i zamjenika ministra financija i trezora, ali do sada nitko, osim stranke Radom za boljitak nije predložio kandidate.

Kopirati
Drag cursor here to close