Sesto San Giovanni

Osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu ubijen u pucnjavi u Italiji

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 10:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam, ubijen u u pucnjavi s policijom u Milanu, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

"Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje", rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu.

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju.

Kada ga je policijac zatražio dokumente, bez oklijevanja izvadio je pištolj. Policija je uzvratila i usmrtila ga.

"U obračunu je ranjen jedan policajac, ali je izvan životne opasnosti. Srećom, nije pogođen u vitalne organe", rekao je Minniti.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni nazvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi je izvijestio da je prvi osumnjičenik za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu ubijen u Milanu.

"Jutros sam obavijestio kancelarku Merkel da je Anis Amri ubijen tijekom operacije", rekao je Gentioni na tiskovnoj konferenciji.

Nova uhićenja u Njemačkoj

Do pucnjave je došlo na dan kada su u Njemačkoj uhićena i dva brata s Kosova, koji su planirali napad na trgovinski centar.

Podsjetimo, zadnja četiri dana u tijeku je bio lov na Anisa Amrija, 24-godišnjeg Tunižanina koji je osumnjičen za teroristički napad kamionom na božićni sajam u Berlinu.

Danas ujutro dio njemačkih medija pisao je o tome kako je Amri navodno viđen u Aalborgu u Danskoj, no prema najnovijim informacijama, ta se dojava čini neistinitom.

Debakl policije i službi

Njemački obavještajci ostali su neugodno iznenađeni kad su prije nekoliko dana saznali da bi iza napada u Berlinu mogao stajati Amri - jer je upravo taj Tunižanin prije nekoliko mjeseci uhićen i priveden kad su kod njega pronađeni lažni dokumenti.

Pronalazak Amrijevog novčanika u vozačkoj kabini kamiona smrti šokirao ih je - bili su uvjereni da je deportiran prije nekoliko mjeseci.

Zbog toga su se njemačke vlasti našle na novom udaru kritičara, koji od utorka upozoravaju da se cijeli slučaj vodi nemarno. I samo puštanje Amrija na slobodu - iako je ustanovljeno da predstavlja sigurnosnu prijetnju - također je privuklo kritike.

Amrija su zapazile i američke tajne službe, koje su otkrile kako je na internetu istraživao kako se radi eksploziv te komunicirao s Islamskom državom putem Telegram Messengera. Bili su mu zabranjeni letovi u SAD, potvrdili su američki službenici.

Kopirati
Drag cursor here to close