Počeli u srpnju...

Osmanović: Rad Federalnog parlamenta odblokiran

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 14:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao nastavak redovne 12. sjednice započete u srpnju ove godine, okončano je odobravanjem više zakona.

Nakon što je u srpanjskom dijelu između ostalog prihvaćen Nacrt zakona o šumama, danas je odobrena Strategija prometa u Federaciji BiH, predložena iz Federalne vlade  za radzoblje 2016-2030 godina.

Donesena je i Deklaracija kojom Dom osuđuje govor mržnje te su u današnjem dijelu također, između ostalih zakona, prihvaćeni izvještaj o financijskom prošlogodišnjem planu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kao i predložena zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC fonda za međunarodni razoj za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poduzetništva i po Sporazumu o financiranju  BiH i Međunardonog fonda za privredni razvoj za realizaciju Projekta razvoja ruralne konkurentnosti.

Sutra će biti održana nova, izvanredna sjednica Zastupničkog doma, a u njenom najavljenom dnevnom redu je Informacija Federalne vlade i Ministarstva zdravstva o stanju u zdravstvenom sistemu u FBiH.

Jedna od najavljenih tema je i Informacija Vlade FBiH o postupku prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, statusu radnika, imovine i udjela Fabrike duhana Sarajevo u drugim gospodarskim društvima FBiH.

Predsjedavajući Zastupničkog kluba SDA Ismet Osmanović, slično kao i predsjedavajući Kluba stranaka predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić, u izjavi novinarima tijekom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH naveli su da je rad tog doma odblokiran.

Osmanović je rekao da je među koalicijskim partnerima postignut dogovor o doskora spornim pitanjima, među njima o zakonu o igrama na sreću, o kojem treba da se izjasni Dom naroda.

Federalna vlada je uložila u međuvremenu amandmane na taj tekst, pa Osmanović navodi da će po odobravanju u Domu naroda, amandmani doći na izjašnjavanje i Zastupničkom domu, nakon čega će, po scenariju koji on predviđa, zakon biti usvojen.

I budući zakon o šumama u FBiH, kao jedno od dosadašnjih također spornih pitanja među partnerima, trenutno je u parlamentarnoj proceduri, u formi nacrta, podsjetio je on.

Opozicijski zastupnici, među njima Dževad Adžem iz Demokratske fronte (DF) ne vjeruje da današnje (i najavljeno sutrašnje) zasjedanje Predstavničkog doma nakon duže pauze znači da su nesporazumi među koalicijskim partnerima većine istinski otklonjeni, odnosno da je zaista riješena blokada u radu Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close